EPA/Evgenia Novozhenina
Dmitrij Peskov

Rusija je danas upozorila da bi članstvo Ukrajine u NATO imalo veoma negativne posledice po evropsku bezbednosnu arhitekturu i predstavljalo opasnost i bezbednost po Moskvu, što bi zahtevalo “jasan i snažan odgovor”.

– Morate biti svesni potpuno jasnog i doslednog stava Rusije da će članstvo Ukrajine u NATO-u imati veoma negativne posledice po već polusrušenu evropsku bezbednosnu arhitekturu, kao i da će predstavljati krajnju opasnost i pretnju našoj zemlji, što će zahtevati sasvim jasan i snažan odgovor od nas – rekao je Peskov, prenosi TASS.

On je ocenio da Ukrajina pokušava da izvrši pritisak na zemlje NATO-a kako bi dobila poziv za pridruženje Alijansi.

– Znamo da se zemlje članice Alijanse bave veoma živim razgovorima, posebno zato što će NATO uskoro održati samit i postoje različiti stavovi o tom pitanju. Znamo da kijevski režim pokušava da izvrši pritisak na sve na različite načine kako bi se pobrinuo da što više zemalja pokaže solidarnost po tom pitanju uoči samita – rekao je Peskov.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je ranije danas da je NATO odlučio da odustane od zahteva da Kijev sledi Akcioni plan za članstvo (MAP), u sklopu puta ka priključivanju Alijansi, što bi, kako je ocenio, skratilo put Ukrajini ka ulasku u NATO.

Lideri NATO će se susresti u utorak i sredu u litvanskom glavnom gradu Vilnjusu gde će pokušati da prevaziđu podele oko ukrajinske želje za članstvom u Alijansi.

Lideri zemalja članica NATO okupiće se 11. i 12. jula u Vilnjusu u trenutku kada se Alijansa suočava sa, kako definišu u Briselu, najopasnijim i nepredvidivim okruženjem od Hladnog rata.

1 COMMENT

  1. Nece Ni Nato Ni Rusija na prete ili uniste ovu zemlju I Bogu su Dojadila sva ova Ratovanja on ce da Zavrsi sa svim ovim Bez Oruzija atomske Bombe itd Njemu to Sve Ne Treba Ako ste svesni Idio…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here