EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da će Rusija pažljivo pratiti šta Nemačka radi u istrazi eksplozije na gasovodima Severni tok 2022. godine, nakon što je Švedska odustala od sopstvene istrage.

Švedski tužioci su objavili da će odustati od istrage eksplozija na gasovodima Severni tok 1 i 2 i da će nemačkim istražiteljima predati dokaze koje su otkrili u dosadašnjem toku istrage.

Švedska, Danska i Nemačka pokrenule su odvojene istrage o eksplozijama Severnog toka. Istrage Danske i Nemačke su još u toku, javlja Rojters.

– Naravno, sada treba da vidimo kako će sama Nemačka reagovati na ovo, kao zemlja koja je mnogo izgubila u vezi sa ovim terorističkim napadom. Biće zanimljivo videti koliko će nemačke vlasti biti temeljne kada je u pitanju ova istraga – rekao je Peskov.

U septembru 2022. godine zabeleženo je nekoliko eksplozija u blizini danskog ostrva Bornholm u Baltičkom moru, a nešto kasnije su otkrivena oštećenja na gasovodima Severni tok koji transportuju ruski gas u Nemačku.

U novembru iste godine švedski javni tužilac potvrdio je da je u pitanju sabotaža, nakon što su pronađeni ostaci eksploziva.

U zajedničkom pismu Savetu bezbednosti UN u leto 2023. ambasade Nemačke, Danske i Švedske napisale su da su istražitelji otkrili tragove eksploziva na jedrilici koja je navodno korišćena za transport eksploziva korišćenog u sabotaži.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here