EPA/Maxim Shipenkov
Dmitrij Peskov

Negiranje da Kijev planira da napravi “prljavu bombu” je pristup koji je nedopustiv u svetlu opasnosti o kojoj se radi, izjavio je Dmitrij Peskov.

– Ovakav pristup je daljeko od ozbiljnog. To je pristup, koji je, rekao bih, neprihvatljiv u svetlu ozbiljnosti one opasnosti o kojoj govorimo. Ostavljamo to, kako kažu, na savesti ovih telefonskih sagovornika i onih koji su davali izjave – naglasio je portparol Kremlja.

On je pored toga istakao da Rusija naglašava da postoji velika opasnost ukoliko Kijev realizuje planove za stvaranje “prljave bombe“.

– I još jednom naglašavamo veliku opasnost koja leži u sprovođenju onih planova Ukrajinaca koji su povezani sa prljavom bombom – rekao je Peskov.

Prethodno su mediji preneli da je ministar odbrane SAD Lojd Ostin u telefonskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Aleksejem Reznikom izjavio da Vašington negira upozorenja Rusije koja se tiču Kijeva.

Prethodno su takođe ministri inostranih poslova Britanije i Francuske Džejms Kleverli i Katrin Kolona, kao i državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavili da njihove zemlje demantuju tvrdnje Moskve da se Ukrajina sprema da primeni takozvanu „prljavu bombu“ na svojoj svopstvenoj teritoriji.

Načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku odbranu Oružanih snaga Ruske Federacije, general-potpukovnik Igor Kirilov izjavio da je Ministarstvo odbrane Rusije stavilo u pripravnost snage i sredstva za slučaj eksplodiranja “prljave bombe“ Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here