Pixabay.com

Hleb napravljen od celog zrna obično nudi najviše hranljivih materija.

U prodavnicama postoji na desetine različitih vrsta hleba, i neki su bogatiji hranljivim supstancama od drugih. Određene vrste prirodno su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Druge su napravljene od rafinisanih žitarica i obično sadrže dodate vitamine i minerale.

Pitate se koja je vrsta hleba najzdravija?

Hleb od proklijalog celog zrna

Ovaj hleb se pravi od celih proklijalih žitarica, prenosi Healthline. Pokazalo se da klijanje povećava količinu i dostupnost određenih hranljivih materija. Proklijala zrna neće podići šećer u krvi kao druge žitarice i mogu biti dobar izbor za osobe sa dijabetesom.

Pored toga, većina proklijalog hleba je bogata vlaknima i proteinima. Kao takvi, oni su zasitniji od rafiniranog hleba.

Hleb od kiselog testa

Kiselo testo se stvara procesom fermentacije koji se oslanja na prirodni kvasac i bakterije da bi hleb narastao. Fermentacija pomaže u smanjenju količine fitata, poznatih i kao fitinska kiselina, koji se vezuju za određene minerale i smanjuju njihovu apsorpciju.

Kiselo testo takođe može biti lakše svarljivo od drugih hlebova. Proces fermentacije razgrađuje neke od ugljenih hidrata i proteina koji se nalaze u žitaricama, uključujući gluten.

Hleb od 100 odsto celovite pšenice

U ovom hlebu cela zrna ostaju netaknuta, uključujući klice i mekinje. Mekinje i klice sadrže i proteine, masti, vitamine, minerale i korisna biljna jedinjenja.

Zbog toga cele žitarice, uključujući celu pšenicu, imaju više vlakana i smatraju se hranljivijim od rafinisanih žitarica, koje su obrađene da bi se uklonile mekinje i klice.

Ovseni hleb

Ovseni hleb se obično pravi od kombinacije ovasa, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Pošto je ovas veoma hranljiv i povezan sa brojnim zdravstvenim prednostima, ovseni hleb može biti zdrav izbor.

Ovas je posebno bogat vlaknima i korisnim hranljivim materijama, uključujući magnezijum, vitamin B1, gvožđe i cink. Vlakna koja sadrži ovas, poznata kao beta-glukan, mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.

Hleb od lana

Hleb od lana, koji se prvenstveno pravi od brašna od celog zrna i lanenog semena, jedan je od najzdravijih hlebova koji možete da jedete.

To je zato što su semenke lana veoma hranljive i nude brojne zdravstvene prednosti. Posebno su odličan izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), omega-3 masne kiseline koja se nalazi u biljnoj hrani.

Veliki pregled studija otkrio je da je visok unos lana povezan sa manjim rizikom od srčanih bolesti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here