Tanjug
Kirijakos Micotakis i Aleksandar Vučić

Premijer Slovačke Robert Fico je izjavio da Slovačka ne vidi nijedan razlog da prizna tzv. Kosovo i ubuduće će biti u grupi nekolicine zemalja koje o ovom pitanju imaju isto mišljenje.

Ovakvog stava drže se i ostale četiri članice Evropske unije Španija, Grčka, Rumunija i Kipar koje su velika podrška Srbiji u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Važnost principa

Fico kaže da je Slovačka mala zemlja koja se drži principa da male zemlje koje nemaju naoružanje i ne rešavaju svoje probleme vojnim putem, mogu samo da se oslanjaju na međunarodno pravo.

– Ako imamo isto tako hrabrosti da kažemo da i u slučaju Ukrajine vidimo kršenje međunarodnog prava, onda i u slučaju Kosova imamo hrabrosti da kažemo isto to. Zato ako ostajemo na platformi poštovanja međunarodnog prava, standardima kako treba da nastane nezavisna država, u tom slučaju se možete uzdati u nas. Mi ne vidimo nijedan razlog da priznamo Kosovo – istakao je za Tanjug.

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico kaže da je već navikao da, ako nekada izgovorite hrabro mišljenje i kažete istinu, a ne kažete ono što od vas očekuju “liberalni, progresivistički mediji”, postajete predmet kritike.

On je, govoreći o situaciji na KiM, citirao slovačku izreku “Ko želi da se tuče, palicu će naći” i rekao da se puno priča o EU integraciji, da su pregovori Srbije u toku, kao i da zna da je pitanje tzv. Kosova tema koja koči ceo proces.

Nepromenljiv ostaje i stav Grčke u vezi sa Kosovom, čulo se od premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa, kada je 12. februara bio u poseti Beogradu.

Akcenat na dijalogu

– EU posredovanje i dijalog su jedini put za normalizaciju odnosa i to bi značajno pomoglo stabilnosti u regionu. Sa zabrinutošću posmatramo i pratimo dešavanja tokom poslednjih meseci – poručio je Micotakis.

Španija je odluku o priznavanju kosovskih pasoša donela 1. januara ove godine, ali Madrid ističe da ostaje pri stavu da ne priznaje Kosovo.

– Španija od 1. januara 2024. priznaje pasoše koje je izdalo Kosovo. Ova promena ni na koji način ne predstavlja zvanično priznanje Kosova – navela je tada ova prijateljska država.

Nedavno je i ambasador Kipra u Beogradu Andreas Fotiju kazao da ta zemlja u svakoj prilici ponavlja principijelne stavove u vezi sa poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i snažnu podršku evropskom putu Srbije i njenoj punoj integraciji u EU.

– Ovi naši stavovi su poznati, ali je veoma važno da se iznova ponavljaju, naročito u trenutnim okolnostima – rekao je Fotiju.

Stav o nepriznavanju Kosova nije promenila ni Rumunija, a čvrsto su na takvoj poziciji Rusija i Kina koje su i stalne članice SB UN, a samim tim i sa pravom veta u tom telu.

Humanitarna katastrofa

Kancelarija za KiM je saopštila da je vlast u Prištini na čelu sa Aljbinom Kurtijem sprovela novu nasilnu akciju na severu KiM, upadom u apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, i tom prilikom oduzeta je veća količina medikamenata.

– Ovo je još jedan pokazatelj da umesto deeskalacije, Kurti svakodnevno povlači eskalatorne poteze kako bi život Srbima učinio nemogućim i naterao ih da napuste vekovna ognjišta, ukidanjem osnovnih sredstava za život, od dinara do lekova i osnovnih životnih namirnica – kažu oni.

U Srpskoj listi ističu da su oduzimanjem lekova ispunjeni svi uslovi za izazivanje humanitarne katastrofe na severu KiM pred očima čitavog sveta. Između ostalog, navode da su u ovo vreme najprisutnije virusne infekcije među starima i decom, koji će nakon akcije biti najugroženiji.

Grčka ne odstupa

Glavni inspektor kosovske Centralne inspekcije rada Hekuran Nikči napustio je Balkanski kongres za bezbednost i zdravlje na radu 4. marta u Solunu, zbog objavljivanja njegovog imena kao predstavnika Srbije, saopštili su iz kosovskog Inspektorata rada. Organizator kongresa najavio je, kako navode iz Inspektorata, kosovskog inspektora kao predstavnika iz Srbije. Nikči je, kažu, potom napustio taj skup.

Rado u Kfor

Robert Fico je upitan postoji li mogućnost da se Slovačka vrati u misiju Kfora koja je značajna za bezbednost Srba na KiM, rekao da je sa potpredsednikom vlade i ministrom odbrane razgovarao o delovanju Slovačke u inostranstvu i da su se dotakli i te misije.

– Ministar odbrane mi je potvrdio da ako bi bili pozvani, spremni smo da idemo u tu misiju i da u njoj aktivno učestvujemo. Ako možemo da ujedinimo snage u tom duhu, biće mi drago. Slovačka će se vrlo rado vratiti u ovu misiju – rekao je Fico.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here