pixabay.com

Zdravstvene prednosti banana uveriće vas da pojedete barem jednu dnevno i tako oterati lekara. Banana je najukusnija i najbogatija hrana, koja se vrlo često koristi u indijskoj kuhinji. Možete u njima uživati ​u raznim oblicima – sirovim, u voćnim napicima ili kao čips…

Mnogi nisu svesni da su banane izvor esencijalnih vitamina i minerala poput vitamina A i B, kalijuma i magnezijuma. To znači da povoljno utiču na nivo krvnog pritiska, regulišu telesnu težinu, poboljšavaju varenje i rad srca. Štaviše, banana trenutno podiže energiju i sadrži samo 90 kalorija po komadu.

Dok razmišljate o receptima u kojima možete koristiti banane, evo pet razloga zašto bi ovaj dar prirode trebalo da uvrstite u svoju ishranu.

1. Bolji rad srca

Banana je bogata vlaknima, magnezijumom i kalijumom, koji mogu da poboljšaju zdravlje srca kao nijedna druga hrana. Prema istraživanju koje je objavila Harvard School of Public Health, jedenje banana može pomoći u ublažavanju napetosti u zidovima krvnih sudova, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i koronarne bolesti srca.

Kalijum u bananama pomaže u regulaciji otkucaja srca, krvnog pritiska i održava mozak budnim.

2. Brže mršavljenje

Banane imaju relativno malo kalorija, što je dobra vest za one koji žele da smršaju. Banana prosečne veličine ima nešto više od 90 kalorija i bogata je vlaknima, što utiče na usporavanje varenja i dugotrajan osećaj sitosti.

3. Poboljšano varenje

Banane su bogate vodom i vlaknima, što je izvrsno za varenje. Topiva vlakna apsorbuju vodu, što pomaže u održavanju meke stolice. Takođe, pomažu u obnavljanju elektrolita, poput kalijuma, koji se često gube zbog dijareje ili povraćanja. Sadrži i otporni skrob (posebno ako koristite kuvane, manje zrele banane), koji pospešuje zaceljivanje creva.

4. Pomažu kod anemije

Banane imaju visok udeo gvožđa, pa mogu da pomognu u lečenju anemije (znatno smanjen broj crvenih krvnih zrnaca). Prema studiji koju su objavili američki nacionalni instituti za zdravlje, visok sadržaj gvožđa u bananama može da podstakne proizvodnju hemoglobina u krvi i pomoći u borbi protiv anemije. Osim toga, vitamin B6 u bananama reguliše nivo glukoze u krvi, što može da pomogne osobama s anemijom.

5. Poboljšava san i raspoloženje

Banane su bogate kalijumom, što pomaže opuštanju mišića posle napornog dana. Vitamin C u bananama podržava zdravu funkciju mozga tako što proizvodi serotonin, hormon koji utiče na naš ciklus spavanja, kao i na raspoloženje i sposobnost upravljanja stresom i/ili boli.

Osim toga, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koja može pomoći u održavanju pamćenja i regulisanju raspoloženja.

I kad pomislite da ste već pojeli dovoljno povrća i voća, imajte na umu brojne dobrobiti banana i dodajte ih u svoju svakodnevnu ishranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here