Pexels.com

Stručnjaci upozoravaju da određena pića mogu da naruše kvalitet vašeg sna, pa je možda krajnje vreme da preispitate svoje navike pre nego što krenete na spavanje.

Izbegavanje kofeina jedan je od najstarijih trikova kada je u pitanju spavanje, ali ispada da postoji još jedan ukusan napitak kojeg bi trebalo da se klonimo, prenosi N1 Zagreb.

Stručnjaci za spavanje otkrili su za Mirror potencijalne uzroke nesanice, a jedan od njih vezan je uz navike pijenja alkohola i konzumacije nikotina.

Objasnili su: “Iako alkohol često može da učini da brže zaspite, ispijanje alkohola pre spavanja može uzrokovati fragmentiran san i može biti uzrok čestih buđenja tokom noći”.

Ako imate problema sa spavanjem nakon večernjeg pića, pokušajte da popijete zadnje piće oko četiri sata pre odlaska u krevet, kako biste bili sigurni da je vaše telo imalo dovoljno vremena za probavu i metabolizaciju alkohola pre nego što pokušate da zaspite.

Studije su takođe pokazale da je konzumiranje nikotina pre spavanja povezano s nesanicom, jer utiče na sposobnost tela da padne i zaspi: “Kofein deluje tako da blokira efekte adenozina, neurotransmitera koji se prirodno nakuplja u telu tokom dana i stvara pritisak za spavanje”, slažu se stručnjaci.

Ako nesanica utiče na vaš svakodnevni život i predstavlja problem duže od mesec dana, a nije povezana s uzrocima poput konzumacije alkohola i nikotina, stručnjaci preporučuju da zakažete pregled kod lekara opšte prakse.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here