EPA-EFE/Đorđe Savić
Kosovska Mitrovica

Bivši diplomata Zoran Milivojević ukazao je da pismo upućeno SAD, Velikoj Britaniji i EU predstavlja nastavak pritiska na Srbiju i uvod u vruću jesen, kao i da nastavak dijaloga Kosova i Srbije ne može da se očekuje bez suštinske deeskalacije na severu.

Milivojević ukazuje da to pismo ima više aspekata, a da je prvi da predstavlja nastavak pritiska na Srbiju.

– To je sasvim sigurno iz sadržaja pisma i konteksta u kome se ono pojavljuje. Druga stvar koja je važna i koju treba istaći, sada je potpuno ogoljeno da Kurti ima podršku spolja. I to sad više nije nikakva tajna i ne mora da bude predmet ni političkih procena ni spekulacija – rekao je Milivojević.

Kako ističe, treći aspekt je da su najvažniji potpisnici ovog pisma predsednici spoljnopolitičkih odbora – američkog Senata, britanskog i nemačkog parlamenta.

Govoreći o prelivanju pritiska na Srbiju, Milivojević kaže da se Beograd od ranije suočava sa tim da se dve strane uvek tretiraju podjednako.

– Ovo pismo ide direktno u susret tome da se i Srbija stavi na sto, da se pomogne, rekao bih, pod znacima navoda Kurtiju, u ovom trenutku kad je izložen ovim pritiscima, i na neki način apel da se skinu sankcije sa Kurtija i da se on i Srbija izjednače u pogledu odgovornosti za nastavak dijaloga. Zbog toga kažem da je ovo nastavak pritiska na Srbiju i uvod u jednu vruću jesen – smatra Milivojević.

Pismo, dodaje on, predstavlja i pokušaj da se Srbija diskredituje u pogledu njenog međunarodnog položaja i spoljne politike, budući da nema samo za ciljnu grupu i cilj Kosovo, već ima i antiruski karakter.

– I to se vidi iz toga što su glavni potpisnici, predstavnici iz baltičkih država. Dakle, i Ukrajinci nam se pojavljuju po prvi put, što je i na neki način iznenađenje, ali i nije, imajući u vidu da postoji struja u ukrajinskom parlamentu koja se zalaže za priznanje Kosova i koja se zalaže za pritisak na Srbiju, vezano za politiku prema Rusiji – naveo je Milivojević.

5 COMMENTS

  1. Браво
    Одлична дијагноза,
    Сада сви они који су градили каријеру да ЕУ нама алтернативу.
    Да појасне како то да западни пријатељи желе да од Србије откидају комад по комад територије …

    🇷🇺☦️🇷🇺

  2. Kad se vracas sa pokvarenog Zapada u otadzbinu? Licemerno je ziviti od Zapada koji nam otkida deo naseg srca = Kosovo i u isto vreme ziveti od Zapada. Alternativa je ili zivi u Srbiji ili jos bolje idi na Kosovo i pojacaj srpski faktor ili idi u Novosibirsk.

  3. maki 09.08.2023. at 21:32
    OD rUSIJE ĆE OSTATI SAMO IME. HAHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHA….

    Reply
    maki 09.08.2023. at 21:35
    ŽIVELA EVROPSKA – NATO SRBIJA! KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA,

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here