pixabay.com

Plačite slobodno, time rešavate pet zdravstvenih problema. Istraživanja su pokazala da plakanje opušta, smanjuje krvni pritisak, izbacuje toskine, utiče na promenu raspoloženja, a pomaže i kod smanjenja fizičkog bola.

Portal “Bright side” je objavio da žene u Americi plaču oko 3,5 puta mesečno, a muškarci 1,9 puta mesečno.

Iako društvo plakanje najčešće vidi kao slabost, istraživanja su pokazala da čovek kada oseti potrebu za plakanjem, treba da pusti suzu i to iz pet razloga.

1. Plakanje umiruje

U studiji iz 2014. godine navodi se da plakanje može pomoći u stresnom periodu. Plakanje ne izaziva trenutno opuštanje već ono dolazi posle nekoliko minuta, jer plač aktivira parasimpatički nervni sistem koji deluje umirujuće na mozak.

2. Smanjuje krvni pritisak

Visok krvni pritisak je lider u izazivanju ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar, srčani udar. Nekoliko studija je pokazalo da plakanje ne samo da snižava krvni pritisak i drži ga pod kontrolom, već i normalizuje puls.

3. Oslobađanje toksina

Suze koje teku mogu očistiti prašinu iz očiju, a suznice tokom plakanja ispiraju toksine koji se zbog stresa nakupljaju u telu. Uklanjanje toksina pomaže u smanjenju nivoa kortizola u telu, rezultirajući lepše raspoloženje. Tako da nije čudno što se posle plakanja osećamo lakše.

4. Promena raspoloženja

Promene raspoloženja mogu se dogoditi zbog različitih razloga, a jedan od njih je nagomilavanje mangana u telu, čiji višak se izbacuje upravo plakanjem, posle čega se čovek oseća mirno i usresređeno.

5. Smanjuje fizički bol

Usled neke povrede plakanje pomaže u smanjenju fizičkog bola. Istraživanje je pokazalo da se kroz suze oslobađaju oksitocin i endorfin, hemikalije koje čine da se ljudi osećaju dobro, a mogu olakšati i fizičku i emocionalnu bol.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here