Tanjug

Hrvatska vlada je donela niz straeških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gde su manjina, posebno u BiH gde su jedan od tri konstituivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom sveta, rekao je danas u Subotici hrvatski premijer Andrej Plenković.

Plenković je na otvaranju Hrvatskog doma – Matice u Subotici rekao da se ta sistemska podrška ustalila i jedan je od ključnih zadataka vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi negovali svoj identitet, da bi bili podržane njihove kulturne, prosvetne, umetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade sa ogromnim entuzijazmom i trudom.

Plenković je podsetio da je Vlada Hrvatske finansirala izgradnju ovog doma i posebno zahvalio predsednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić i političkom lideru Hrvata u Srbiji, predsedniku DSHV Tomislavu Žigmanovu, koji je sada i ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

Imenovanje Žigmanova za ministra u Vladi Srbije, Plenković je ocenio važnim korakom i za bilateralne odnose dveju država s obzirom na to da je, podsetio je, Anja Šimpraga iz SDS S-a potpredsednica hrvatske vlade.

Osvrnuvši se na obraćanje predsednice srpske vlade Ane Brnabić, Plenković je kazao da se ona “dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske, iz vremena agresije režima Slobodana Miloševića”.

– Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene – od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta i sve što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanaja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti naravno u kontekstu evropskih integracija, gde je Hrvatska zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspešna na tom putu – rekao je Plenković.

Prepoznali smo, kazao je, značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, koji je doneo dosta “svežeg ulja u motore koji postoje i dajete nam jedan primer da i saradnja na niovu država bude bolja nego do sada”.

Hrvatski premijer je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i neguju svoj identitet i kulturu, kao i da na taj način čuvaju “hrvatski plamen u srcu”, uprkos tome što su njihovi preci davno došli na ove prostore, još u vreme turske vladavine.

Ocenio je da danas otvoreni Hrvatski dom – Matica nije mogao naći bolje mesto nego da bude u Subotici i izrazio uverenje da će upravo njegov projekti i konkretni život “doneti novi plamen i doprineti unapređenju Hrvata u Srbiji, kao i poboljšanju odnosa naših dveju država”.

2 COMMENTS

  1. Шта то Срби имају у хрватској
    Ћирицу сте забранили,
    Неисплаћене пензије не желите да платите,
    Имовину отету нисте вратили,
    Подручија око Велебита немају телефонски сигнал јер тамо највише живе Срби, помоћ љекара не постоји,
    И дођете у Србију да још више тражите за хрвате.
    Огавно
    Гади ми се

    🇷🇺☦️🇷🇺

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here