Tanjug/AP
Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima i najavio da u četvrtak kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

Nakon 99 posto obrađenih biračkih mesta, HDZ je relativni pobednik parlamentarnih izbora sa osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore. HDZ je osvojio 61 mandat, 58 iz Hrvatske i sva tri iz dijaspore, koalicija oko SDP “Rijeke pravde” ima 42 madata, Domovinski pokret 14, Most 11, a Možemo 10 mandata.

Osam mandata pripada manjinama, od čega srpskim strankama tri.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

– HDZ je treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima – rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu posle parlamentarnih izbora održanih u sredu na kojima je pobedila HDZ ali sa nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocenio da je važno da što pre budu formirane nova parlamentrana većina i vlada.

Plenković je ocenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobednik izbora.

– Umesto da čestitaju, oni nastavljaju sa govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje sa našim partnerima – kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svet samo na taj način može da se garantuje bezbednost hrvatskim građanima.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here