Plesno putovanje oko sveta

0

Graciounost: Nastup Renatinih balerina
 

Jubilej je obeležen svečanim koncertom u Ruskom domu, koji je publiku odveo na skoro tročasovno bajkovito putovanje oko sveta. Od ruskog plesa, tarantele, japanske igre, preko džeza i modernih pokreta do "Žizele" i "Labudovog jezera" – bilo je od svega pomalo.

 

Specijalni gosti: Srpski folklor

Veze sa Srbijom

Ova umetnica bugarskog porekla je udajom otkrila ljubav prema Srbiji i pokazala humanost u najtežim trenucima kada su je i mnogi Srbi zaboravili. U vreme izolovanosti naše zemlje 90-ih godina, ona je intenzivno sarađivala sa beogradskom baletskom školom "Lujo Davičo", gde je dovodila svoje učenike da polažu završne ispite. Renata priznaje da je danas taj kontakt sve ređi. – Moja kćerka je jedna od poslednjih učenika koja je ima diplomu škole "Lujo Davičo", jer su se vremena promenila. Za roditelje je to danas preskupo i komplikovano, plaća se školarina, put, hotel i to je postao preveliki trošak – objašnjava Renata.

Od najmlađih balerinica, preko već iskusnijih, do onih koje su uspele i danas se profesionalno bave baletom u Berlinu, Parizu ili nekim drugim metropolama. Neke od njih su i našeg porekla, a jedna od najuspešnijih je svakako solistkinja berlinskog Državnog baleta Sara Meštrović. Za sve njih je Renata bila i ostala druga majka, kako se čulo u trenucima zahvalnosti, a vreme provedeno u Renatinoj školi obeležilo je u velikoj meri odrastanje ovih gracioznih devojčica i devojaka.

Pred brojnom i raznovrsnom publikom u Ruskom domu premijerno su nastupili i specijalni gosti koji nisu Renatini učenici – folklor Srpsko-nemačke zajednice u Berlinu.

– Saradnja sa Srpsko-nemačkom zajednicom datira od humanitarnog koncerta koji sam organizovala za pomoć stradalima od poplava u Srbiji, na koji sam pozvala srpska društva i umetnike iz Berlina. Ovaj folklor me je tada oduševio svojom profesionalnošću i verujem da ovo neće biti poslednji put da sarađujemo – objasnila je Renata.

U pauzi koncerta je Biljana Žugaj-Dinov, koreograf u Srpsko-nemačkoj zajednici, izjavila da su deca bila veoma srećna što mogu da nastupe na pravoj bini.

– Oni se, inače, raduju svakom nastupu, bez obzira na to gde i kojim povodom, ali bi sigurno trebalo da je češće ovakvih, pred brojnom publikom i zato se ovakva prilika ne propušta.

U osvrtu na prethodne dve decenije pedagoškog rada u baletu, Renata kaže da može da bude zadovoljna.

– Ako isključimo finansijsku krizu i ostale probleme, škola je uspela da savlada sve barijere. Za umetnost nikakva žrtva nije preteška. Iz moje škole su izašle profesionalne balerine i jedna uspešna glumica. Zadovoljna sam i to zadovoljstvo ne može da se meri nikakvim materijalnim stvarima – poručila je Renata posle uspešnog koncerta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here