Po badnjak u ranu zoru

0

Vesti
Veliki badnjak je privlačio pažnju Austrijanaca

 

Kao i prethodne dve decenije, glavni događaj bio je seča badnjaka. Poranili su 6. januara parohijani na čelu sa sveštenikom Ljubomirom Bolićem, a to je bio poseban događaj za brojne mališane, koji su ustali pre "zore", kako bi sa roditeljima i rođacima učestvovali u svetom činu. Na obalama obližnjeg Dunava, kao mnogo puta do sada posečen je veliki badnjak.

Na Badnje veče na ulazu u svetinju nedaleko od centra najstarijeg austrijskog grada, veliki badnjak je privlačio pažnju brojnih prolaznika, većinom Austrijanaca. Upaljena je i vatra u dvorištu gde su loženi badnjaci. Kako se približavala večernja služba, tako su porodično pristizali parohijani, iz Ensa, Štajera, Perga, Amštetena, Švertberga. Slama po podu ukrasila je unutrašnjost hrama, koji je uoči početka molitve bio prepun. Na kraju službe deca su tražila božićne darove u slami, ali ih su ih najviše obradovali slatkiši i bombone koje je delio sveštenik Bolić. U dvorištu je uz pucketanje vatre i paljenje badnjaka, služeno kuvano vino.

S posla na ručak

Praznovanje Božića naši zemljaci u parohiji Ens su počeli u svojim domovima. S obzirom da je većina njih na dan Isusovog rođenja morala na posao, opet su se okupili u popodnevnim časovima. Najradosniji praznik obeležili su ručkom sa svojim najbližim i najmilijim.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here