Po jedna cigla za Teslin muzej

0

Kad god se Metju Inman, čuveni strip crtač i vlasnik popularnog veb sajta Outmi (‘The Oatmeal’) angažuje oko Nikole Tesle uvek se sakupi mnogo novca i dogode se krupni, takoreći istorijski pomaci vezani za Teslinu laboratoriju Vordenklif koja bi trebalo da u budućnosti postane prvi Teslin muzej na tlu Amerike.
Sada su pokrenuta dva nova projekta sakupljanja novca, a sve to Metju Inman promoviše na svom veb sajtu. On kaže da svi koji hoće mogu da pomognu izgradnju Teslinog muzeja na dva načina.
Prvi je kupovina majica na kojima je nacrtan logo Vordenklif laboratorije i Tesla Motorsa. Od svake prodate majice 15 dolara ide za adaptaciju Tesline laboratorije.
Drugi način je mnogo originalniji i kreativniji: naime, ko god plati 125 dolara ima mogućnost da na cigli, koja će biti ugrađena u adaptiranu laboratoriju, ugravira u tri reda šta god hoće. Recimo, svoje ime u prvom redu, a u ostala dva kakvu god hoće poruku, haiku ili stih iz neke omiljene pesme. Cigla će zatim biti, kako se kaže i fizički instalirana u laboratoriju i tu će ostati zauvek.
Ako nekima tri reda nisu dovoljna mogu da pokušaju nešto veće i da recimo ugraviraju svoj logo, ali svaki veći zapis koštaće više – 250, odnosno 350 dolara.
Oni koji prvi kupe cigle imaće mogućnost da njihove cigle stoje na boljim, pristupačnijim i vidljivijim mestima, recimo blizu ulaza u budući Muzej ili blizu Tesline statue.
Na sajtu Outmil nalazi se i kratak Jutjub film o Tesli, a Metju Inman kaže da se akcija izgradnje Muzeja takođe pomaže emitovanjem ovog videa na što više mesta.

 

 

Inman i Mask za Teslu

Podsetimo da je Inman 2012. godine pokrenuo kampanju za otkup Vordenklifa od kompanije AGFA kako bi se od nje napravio Teslin muzej. Bilo je potrebno 850.000 dolara, a njegovi sledbenici, njih 33.000 iz više od 30 država širom sveta sakupili su za malo više od mesec dana 1,37 miliona dolara, što je bilo više nego dovoljno za otkup Vordenklifa. Ipak, nedovoljno da se sagradi Teslin muzej.
Zbog toga je Metju Inman tražio pomoć od Ilona Maska, vlasnika kompanije Tesla Motors, koji je za tu svrhu donirao milion dolara!
On je takođe predložio Metjuu Inmanu da ostatak novca sakupe sami raznim donatorskim akcijama.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here