Povlači se glavni tužilac SAD

0

Američki državni tužilac Erik Holder, bliski saradnik predsednika Baraka Obame, rekao je prekjuče da će se povući.
Holder, prvi crnoputi američki glavni tužilac, ostaće na dužnosti dok ne bude imenovan i potvrđen njegov naslednik, rekao je Obama u kratkoj objavi Bele kuće. Stojeći pored Holdera on je nazvao odlazak svog prijatelja "gorko-slatkim".
"Nikad neću napustiti posao. Nastaviću da služim", rekao je Holder, čijih skoro šest godina na dužnosti ga čine jednim od najdugovečnijih državnih tužilaca.
Holderov odlazak najavljuje verovatno napetu bitku za izbor novog državnog tužioca u Senatu na zasedanju nakon izbora 4. novembra na kome republikanci očekuju da dobiju većinu u tom gornjem domu Kongresa, pa će demokrata Obama verovatno poslati nominaciju pre zasedanja novog Kongresa u januaru.
Njegov naslednik suočiće se s nizom izazova među kojima i protivterorističkim inicijativama protiv islamske države, uravnoteženjem prava na privatnost s vladinim špijuniranjem i odlukom da li da nastavi pokušaje progona bivšeg saradnika američke obaveštajne agencije Edvarda Snoudena, koji sada živi u Rusiji, za otkrivanje tajni o prisluškivanju.
Službenik Bele kuće kaže da Obama još nije doneo odluku o Holderovoj zameni. Spominju se imena državnog službenika Manhatana Prit Bharara, vladinog glavnog zastupnika Dona Verilija, bivšeg pomoćnika državnog tužioca Kamala Harisa, bruklinske državne službenice Lorete Linč i guvernera Masačusetsa Devala Patrika.
Holder je snažno podržao mnoga od predsednikovih najliberalnijih stanovišta, među kojima i podršku za jaču kontrolu oružja, kritiku američkog zatvorskog sistema i želju da se osumnjičenima za terorizam sudi pred civilnim a ne vojnim sudovima.
Republikanci su loše ocenili njegov mandat i najavili kako će se odnositi prema njegovom nasledniku u potvrđivanju.
"Pažljivo ću oceniti predsednikovu zamenu kako bih osigurao da se ministarstvo pravosuđa konačno vrati ostvarenju zakona kao prioritetu nad stranačkim interesima", rekao je čelnik republikanaca u Senatu Mič Mek Konel iz Kentakija.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here