pixabay

Pobeda Rusije u sukobu u Ukrajini mogla bi da stavi tačku na postojanje NATO, smatra bugarski novinar Rumen Petkov.

Po njegovim rečima, devedesetih su planirali da od Rusije naprave sirovinsku koloniju, ali je Moskva kasnije tome odlučno rekla “ne”.

– Neoliberalni Jeljcinov model predviđao je da zemlja bude poluperiferija i sirovinska kolonija kojom upravljaju korumpirani oligarsi u interesu zapadnih gospodara. Ali počele su promene i Rusija je naučila da kaže ‘ne’ kako Zapadu, tako i svojim liberalnim i prozapadnim oligarsima – ocenjuje Petkov u komentaru za portal “Pogled”.

Kako objašnjava, to veliko rusko “ne” i “dosta” dostiglo je vrhunac u tri faze: prvo 2007. godine kada je ruski lider Vladimir Putin “otkrio svoje prave namere” i prestao da čeka da ga “zapadni vuk pojede”. Druga faza je 2014. godine kada se Rusija ujedinila sa Krimom, dok se treća i, po njegovim rečima, najvažnija faza odvija sada.

– Reč je o aktuelnom sukobu zahvaljujući kojem je Rusija zaustavila širenje NATO na Istok i zahvaljujući kojem će, verovatno, okončati postojanje Alijanse. Ali to se još nije desilo. Sve zavisi od ishoda konflikta – zaključio je Petkov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here