Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija će biti izuzeta iz EU sankcija koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije, čime su ostvarena velika nastojanja predsednika Aleksandra Vučića da reši ovo ključno pitanje za našu privredu u vreme ukrajinske krize.

Iz Brisela je stigla vest da je u okviru petog paketa sankcija uvedena zabrana ruskim brodovima da uplovljavaju u luke EU, ali su istom odlukom dozvoljena odstupanja “za prevoz hrane, energenata, lekova i humanitarne pomoći”.

Da podsetimo, postojala je opasnost zabrane uvoza ruske nafte preko Jadranskog koridora nakon 15. maja, pošto je Gasprom većinski vlasnik srpskog NIS-a. Predsednik Vučić prethodno je upozorio na pritiske tim povodom i kao primer naveo glasanje na Generalnoj skupštini UN kojim je Rusija suspendovana iz Saveta za ljudska prava.

Bezobrazne pretnje

– Naša primarna odluka bila je da budemo uzdržani, ali bismo u tom slučaju doživeli teške pritiske. EU je odložila odluku o uvozu nafte u Srbiju na 18 sati samo da bi videli kako ćemo glasati na GS UN – rekao je Vučić i objasnio da bi u slučaju prekida snabdevanja preko Jadranskog koridora Srbija mogla da uvozi naftu iz neke druge zemlje, ali trostruko skuplje.

Predsednik je poručio da se Srbija bori da sačuva stabilnost u vreme ukrajinske krize uprkos izazovima i pretnjama, te da nema sumnje da će da donosi najbolje odluke.

– Ne možete da razumete razmere bezobrazluka onih koji nam prete, a suština je da hoće da slome slobodarski duh Srbije i sposobnost da samostalno odlučujemo. Ovo je nemoguća pozicija, ali mi svoju zemlju držimo i čuvamo, i dalje nam se najavljuju investitori – istakao je Vučić.

On je rekao da će zbog okolnosti Srbija da revidira svoje ekonomske planove.

Strpljenje i mudrost

– Dojče banka je izašla sa procenama za Nemačku i predviđaju recesiju za celu iduću godinu. Predviđa se bukvalno pakao – podvukao je predsednik.

Vučić misli da ne može da bude gore od prve godine pandemije, ali ne isključuje tu mogućnost ako dođe do otvorenog oružanog sukoba Zapada i Rusije. Dodao je da će svakako biti teško i da je važan svaki dan koji izdržimo s investitorima, sa našim prugama, te je zamolio građane za strpljenje, mudrost i poverenje, jer je važan samo krajnji rezultat, a to je da sačuvamo zemlju i prijateljstva.

– Srbija jedina u Evropi nije donela nijednu restriktivnu meru protiv Rusije. Jedini nismo nacionalizovali neku njihovu kompaniju. Razgovaramo s Rusima i spremni smo da se odreknemo prava preče kupovine u NIS-u ako odluče da ga prodaju – rekao je Vučić.

Borba s inflacijom

Predsednik je rekao da se radi na zauzdavanju inflacije.

– Upravo zato je NBS povećala referentnu kamatnu stopu. Imamo najviše plate u regionu, ali zauzdavamo cene koliko god je moguće, da ljudima ne bi inflacija pojela život – objasnio je predsednik.

Besan na lopove

Predsednik je izjavio da je strahovito ljut zbog stanja u odbrambenoj industriji i robnim rezervama, jer nema dovoljno granata i raketa, a nedostaje i robe u silosima u vrednosti od 20 miliona evra.

– Neki ljudi su uhapšeni zbog nestanka pšenice iz robnih rezervi. Prodali su pšenicu i stavili sebi u džep – rekao je Vučić i dodao da je kontrola robnih rezervi urađena tek pošto je on intervenisao.

Ostajemo prijatelji

Predsednik Aleksandar Vučić nedavno se telefonom čuo s Vladimirom Putinom i preneo da su dugo razgovarali o svemu.

– Putin je bio fer, pričali smo o gasu, o nafti, NIS-u – naveo je Vučić.

On je dodao je da je Putin želeo da ga informiše o situaciji u Ukrajini, oko Buče (navodni ratni zločin, prema tvrdnjama Kijeva i Zapada). Putin je tom prilikom kazao da sve ide po planu.

– Rekao sam mu da ne mora da mi govori, da sam predsednik male države. Da ne mislimo da treba da odlučujemo o sudbini sveta, jer smo napaćena zemlja koja zna za sankcije. Putin je odgovorio da je njegov lični odnos prema srpskom narodu poseban i hvala mu na tome – rekao je Vučić.

Putnici taoci NATO

Vučić je govorio o incidentu na letu Moskva – Beograd, kada je lovac NATO-a koristio avion Er Srbije da se kamuflira.

Naime, ruska kontrola leta u svom vazdušnom prostoru nedaleko od granice sa Letonijom upozorila je avion iz Srbije i tražila da posada vizuelno identifikuje drugu letelicu.

– Taj avion je bio vojni lovac i podsećao je na F-15 ili jurofajtera. Očigledno, u ruskoj vazdušnoj zoni neki avion NATO-a leteo je samo kilometar ispod našeg. Rusi su bili korektni, jer kako da gađaju taj lovački avion kad su iznad njega putnici – kazao je Vučić.

On je dodao da je borbeni avion brzo nestao iz vidokruga. Ipak, naši piloti su u izveštaju naveli da bi trebalo povesti računa oko letova u ratnim uslovima.

– Srbija će od NATO-a tražiti informacije povodom incidenta, ali i dodatne od Rusije. Da vidimo ko se pravi pametan da lovcima ugrožava civilno vazduhoplovstvo. Čak ako je to bila slučajnost, bilo bi lepo da nam to kažu, jer imamo tačne koordinate gde se avion pojavio – rekao je Vučić i dodao da sve to govori o razmerama pritisaka sa kojima se Srbija suočava.

Poturio sam grbaču za sve

Vučić je rekao da mu niko od protivkandidata nije čestitao na izbornoj pobedi , ali da zato jeste ceo svet.

– Ponosan sam na građane koji su odabrali odgovornu politiku i hvala im na tome – poručio je predsednik.

On je istakao da je zahvalan i SPS-u na podršci, ali ima i ozbiljne zamerke.

– Uvek sam svoju grbaču postavljao gde treba. U ovoj kampanji nije bilo fer da sam ja morao da vodim državu, dok su svi drugi bili na raspustu. I to sam rekao Dačiću – preneo je Vučić.

On nije rekao da li će nastaviti u istoj koaliciji i dodao je da ne postoji niko u SPS-u ko može da kaže da on nije bio fer prema njima, a pogotovo Dačić. Pritom je podsetio da je SPS četiri puta bio u vladi, iako SNS-u nije bio potreban.

Rio Tinto nepopravljiva greška

Vučić je izjavio da je odluka Vlade Srbije o prekidu saradnje s australijskim koncernom Rio Tinto, koji je planirao da u Jadru otvori rudnik litijuma, bila pogrešna, ali da se neće mešati, kao i da u ovom trenutku ne vidi mogućnost za promenu odluke.

Predsednik smatra da je trebalo da se sačekaju analize, pa da se naknadno donese odluka.

– Vlada je donela odluku i ne vidim mogućnost da se to promeni. Mislio sam tada, a i danas da je to pogrešno rešenje – naglasio je Vučić.

On je ukazao da je veliki broj građana napustio taj deo Srbije, a čitav Jadar i Rađevina mogli su da se urede drugačije i da budu najrazvijeniji kraj Srbije. Najavio je da će veliki novac biti uložen u ekologiju, ali i da će uglja i bakra biti.

– Bakar je doneo u Boru prosečnu platu od 770 evra. Najlakše je voditi kampanju protiv Kineza i svih koji bi da rade i donose odluke – ukazao je Vučić.

Obećao je da će za desetak dana posetiti Krivelj i Slatinu, kako bi sa meštanima nastavio da rešava probleme.

– Moramo taj posao da nastavimo, jer istok Srbije bez RT Bor ne postoji – istakao je predsednik.