Lična arhiva
Muzičke radionice "Zvezdarijada 2019"

Festival kulture mladih „Zvezdarijada“ realizuje se godinama u organizaciji Gradske opštine Zvezdara. Manifestacija pruža mogućnost mladima da učestvuju u različitim aktivnostima, stiču znanja i veštine iz različitih oblasti kulture i razvijaju talenat i kreativnost ali i da sklapaju nova prijateljstva što je jedan od osnovnih ciljeva Zvezdarijade.

Ove godine pored škole pevanja i takmičenja PRVI GLAS ZVEZDARE održaće se i radionica muzičke produkcije. Sve radionice su besplatne i vode ih poznati stručnjaci u oblasti kulture.

– Tokom priprema za nove aktivnosti u komunikaciji za starim učesnicima moglo se zaključiti da naše radionice ispunjavaju glavni cilj – okupljaju mlade u jednu prelepu akciju punu optimizma, radosti i smeha. Iako se fizički nismo viđali za vreme korone, polaznici su jedni drugima bili velika podrška a ne konkurencija što samo pokazuje da ih je muzika spojila ne jedan nesebičan način – rekla je Dragana Petrović organizator muzičkog stvaralaštva.

Radionice se održavaju utorkom i četvrtkom od 18 do 20 časova u Šestoj beogradskoj gimnaziji. Školu pevanja vodi Jovana Avramović, master muzikolog a za radiance muzičke produkcije zadužen je naš poznati Duda Bezuha – istakla je Dragana Petrović, i dodala da zainteresovani mogu da se prijave na imejl adresu: jimny.belgrade@gmail.com i zvezdarijada1@gmail.com

Prema rečima Dragane Petrović, nakon završetka poslednje Zvezdarijade, sprovedena je anketa među mladima sa Zvezdare sa ciljem da se ispitaju njihova interesovanja iz oblasti kulture.

-Na moju veliku radost 57,1 % mladih je izrazilo interesovanja za oblasti muzike. Obzirom da je najveći broj mladih dolazio na naše radionice pevanja polaznicima smo organizovali novu radionicu muzičke produkcije za koju je zadužen Duda Bezuha, vrhunski muzičar, gitarista, kompozitor I nekadašnji učesnik Zvezdarijade.

-Kurs audio snimanja i muzicke produkcije je vrlo koristan i praktican nacin da polaznici nauce kako da u profesionalnim programima snime pesmu,obrade zvuk i izvezu audio fajl ili mp-3 koji dalje mogu slusati,slati,stavljati na youtube. Radionice polaznicima omogucava da u kucnim uslovima u programu koji predstavlja virtuelni studio,snime pesmu i zvucno je obrade. Kurs je vrlo koristan i edukativan i mladima pruza nacin da se muzicki izraze i budu kreativni – istakao je Duda Bezuha.

Da muzika pokreće i spaja omladinu sa Zvezdare čuli smo od Jovane Vasić učenice Sedme beogradske gimnazije.

-Zvezdarijada za mene predstavlja pre svega divno iskustvo koje cu pamtiti. Muzicke radionice su me spojile sa toliko divnih ljudi koji su slicni meni. Ostvarili smo i divnu saradnju sa organizatorkom Draganom Petrović i profesorkom pevanja Jovanom Avramović koje su uvek bile tu da nam pomognu. Dokaz za to koliko nam Zvezdarijada znaci je i samo takmicenje “Prvi glas Zvezdare” gde ne gledamo jedni na druge kao na konkurenciju vec smo tu podrska jedni drugima, i bez obzira na to ko pobedi, svi se radujemo tudjoj sreci. Najlepsi deo radionice je zavrsni koncert nakon takmicenja, gde imamo priliku da pokazemo koliko smo naucili i gde svi zajedno pevamo. Druzimo se i van radionica, i zahvalni smo jer nas je Zvezdarijada povezala.

Obzirom da Zvezdarijadi mogu da se pridruže mladi do 25 godina, ovogodišnjem druženjem se pridružila i talentovana Katarina Đurović, nekadašnja učenica Zubotehničke škole a sada student Stomatološkog fakulteta koja je pobedjivala na takmičenjima Prvo glasa Zvezdare iako nije išla u muzičku školu.

-Zvezdarijada je jedna predivna manifestacija koja pored toga što pokazuje koliko ima talentovane omladine poput nas, omogucava nam da upoznamo svoje vršnjake. Svaku radionicu nestrpljivo iščekujem iako imam puno obaveza. Posle lošeg dana u školi, naše druženje bi mi uvek izmamilo osmeh na lice. Od samog početka atmosfera na radionicama bila je nešto posebno ali nisam oduvek mogla da se opustim pred bilo kim. Međutim nakon brojnih vežbica i druženja naša grupica je od slučajnih poznanika prerasla u posebnu vrstu porodice. Pored druženja na radionice smo dolazili da poboljšamo tehniku pevanja i dosta smo naučili, a pogotovo ja koja nikad nisam išla u muzičku školu. Sve vežbice koje su nam pokazale Jovana i Dunja su vrlo originalne i zanimljive i svaku od njih smo naučili kroz igru. Želela bih da dodam da su mi svi sa radionica mnogo nedostajali za vreme korone – rekla je Katarina Đurović.

Svi programi su besplatni za decu i mlade od 15 do 25 godina i svi imaju jednako pravo i dostupnost za učešće u programima manifestacije, bez diskriminacije i izdvajanja po osnovu pola, socijalne, kulturne, etničke, religijske ili druge pripadnosti, mestu boravka, odnosno prebivališta, materijalnog ili zdravstvenog stanja, teškoća i smetnji u razvoju i invaliditeta, kao i po drugim osnovama.

Više informacija na www.zvezdarijada.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here