youtube.com/BHRT

U Slobodarskoj partiji Austrije (FPO) počeo je otvoreni rat sa doskorašnjim liderom stranke Hajnc Kristijanom Štraheom, koji je, sredinom maja morao podneti ostavku na sve političke funkcije usled korupcionaške afere „Ibica“.

Predsedništvo stranke deaktiviralo je u petak uveče Štraheov fejsbuk profil, oko kojeg je dugo vođen spor.

Nakon odlaska sa političkih funkcija Štrahe je tražio administratorska prava za ovaj profil, koji je vodila stranka, a koji je imao 786.000 „prijatelja“.

Štrahe je stranci do petka dao rok da mu preda sve šifre i administratorska prava i najavio, ako to FPO ne učini, tužbbu.

FPO nije popustila ultimatumu starog „šefa“, već naprotiv raspitala se kod fejsbuka da li može da štraheov profil spoji sa manjim stranačkim.

Pošto je fejsbuk javno odbio prihvatanej spajanje profila stranka se odlučila, nešto pre ponoći, da deaktivira Štraheov profil.

Pored toga FPO je najavila deaktivaciju daljih profila ranijeg lidera na društvenim mrežama.

Zahtev Štrahea da mu prenesemo administratorska prava FPO ne može iz pravnih razloga prihvatiti, jer je profil vođen uz upotrebu sredstava, kako finansijskih, tako i personalnih, stranke“, navedeno je u saopštenju FPO.

Profil je, kako se podvlači, vlasništvo FPO, a deaktivacija je jedini način da se zaštite štraheova lična prava, kao i interes stranke.

Zbog ove odluke štrahe i FPO, koja mu je čak i suspendovala članstvo, naćiće se zasigurno pred sudom, kako je najavio njegov advokat Ben Irle.

Štrahe se, preko privatnog profila, na kojem ima 51.000 „prijatelja“, javio i napisao „svaki kraj je novi početak. Ne brinite neću se samo na fejsbuku vratiti“.

Time Štrahe podgreva spekulacije da bi mogao osnovati sopstvenu stranku i vratiti se u politički život Austrije.

Naime, iduće godine predstoje izbori u Beču, na kojima bi se, kako se već dugo spekulisalo, mogao vratiti na političku scenu Štrahe.

Razna istraživanja javnog mnjenja, a tako i poslednje televizije „ATV“ pokazuje da bi 16 odsto birača dalo svoj glas stranci Štrahea- četiri odsto sigurno, a daljih 12 odsto bi razmislilo o davanju glasa novoj stranci.

Koliko osnivanje sopstvene stranke može da predstavlja udarac FPO pokazuje i podatak da bi 14 procenata glasača slobodaraca svoj glas ubuduće dalo štraheu, a daljih 35 odsto razmišlilo bi o toj mogućnosti.

Ime Štrahea i dalje ima veliki potencijal, posebno kod glasača slobodaraca. Ali ako tužilaštvo podigne optužnicu to bi bio konačan kraj njegove političke karijere“, ocenjuje ekspert Peter Hajek.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime