Tanjug

Domaćin “Dve sesije”, najvećeg godišnjeg političkog skupa u Kini, i ove godine je Peking.

“Dve sesije” su tradicionalni skupovi dva krupna tela, Svekineskog narodnog kongresa (zakonodavno telo) i Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta (političko tijelo). Sastanci najčešće traju dve nedelje i uvek se održavaju početkom marta.

“Dve sesije” su retka prilika da se sastane najviše zakonodavno telo u NR Kini, Svekineski narodni kongres, koje broji više od 3.000 delegata iz cele Kine.

Konsolidacija moći Si Đinpinga

Kako piše britanski “Gardijan”, Svekineski narodni kongres je iz perspektive zapadnih demokratija “rubber stamping” parlament, tj. telo koje zapravo ne raspravlja o zakonima, već ih potvrđuje. Zasedanje kongresa traje između jednu i dve nedelje.

S druge strane, Svekineski narodni politički konsultativni savet je političko i savetodavno telo koje okuplja najširi front zainteresovanih partija (u smislu frakcija i interesnih grupa KP Kine), diplomata, biznismena, novinara, umetnika i uopšte faktora i činilaca društvenog života Kine.

Broj delegata varira, ali je skup SNPKS posebno važan jer za razliku od skupa SNK raspravlja o politikama i pravcima, tj. smeru u kojem se kreće društvo i njegov razvoj.

Ovogodišnje “Dve sesije” su posebno u žiži interesovanja jer se očekuje dalja konsolidacija moći predsednika Kine, Si Đinpinga, nakon što je prošle jeseni završen kongres Komunističke partije Kine, čije su odluke potvrdile Sijevo liderstvo i posvećenost proširenju njegovih ovlašćenja i odluci iz 2018. godine da nastavi da vodi zemlju i po završetku drugog mandata na mestu lidera zemlje i partije.

BBC izveštava o “potrebi” kineskog rukovodstva za “velikom objavom” kako bi se učvrstilo poverenje u vladu NR Kine.

Osim političkih pitanja učvršćivanja liderstva predsednika Sija, u žiži interesovanja “Dve sesije” biće i ekonomska pitanja, s obzirom na predviđanja da će premijer Li Ćang predstaviti plan za rast ekonomije u 2024. godini od čak pet odsto, što zapadni analitičari nazivaju “ambicioznim”.

Prosperitet Kine u “godini zeca”

Kineski mediji, s druge strane, prenose da će ovogodišnje “Dve sesije” biti sledeći veliki političko-društveni događaj nakon skoro završenog Kongresa Partije, na kojem će biti izneti stavovi zakonodavnog, administrativnog i savetodavnog sistema koji će ojačati kineski model demokratije.

Kineski mediji navode u optimističnom tonu, da će planovi Partije i rukovodstva biti ostvareni do 2035. godine, i da se Kina kreće u smeru stvaranja jake socijalističke države i povezuje simboliku ovogodišnje “Dve sesije” sa kineskim kalendarom, po kojem je ovo godina zeca, koji je simbol dugovečnosti, mira i prosperiteta u kineskoj kulturi.

S druge strane, podsećanja radi, “Dve sesije” su ranije bile teren na kojem je iznesen stav Kine za produžetkom kontrole nad Hong Kongom, pa se ove godine očekuje i pominjanje Tajvana u ovom kontekstu, tj. dalje određenje ili utvrđenje kineskog stava po pitanju Tajvana.

Nezanemarljivo je i pitanje Makaa i Tibeta, Južnog kineskog mora, tj. celovitosti i teritorijalnog integriteta NR Kine u celini, o kojem će sasvim sigurno biti iznet stav tokom “Dve sesije”.

Tokom “Dve sesije” raspravljaće se i o sudbini dva bivša ministra, ministra spoljnih poslova Ćin Ganga i ministra odbrane Li Šangfua, koji su smenjeni tokom prošle godine. Od smene ministri se nisu pojavljivali u javnosti, niti su u javnosti iznošeni razlozi za smenu, a očekuje se da ovogodišnje “Dve sesije” daju odgovore i na ova intrigantna pitanja.

S obzirom na to da se radi o dva odvojena skupa, skup Svekineskog narodnog kongresa počinje danas, dok skup Svekineskog narodnog političkog konsultativnog saveta počinje sutra. Očekuje se da oba skupa traju otprilike 10 dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here