Superstar TV
Serija "Vazdušni most" – premijerno na MTEL TV-u

Zabranjena priča iz Drugog svetskog rata, nakon osam decenija skrivanja, doživela je svoju bioskopsku, a sada i televizijsku premijeru.

Film “Misija Halijard” premijerno je prikazan 2023. godine. U isto vreme, snimljena je i serija “Vazdušni most” sa kompletnom pričom.

Premijerno, prva epizoda serije “Vazdušni most” biće emitovana u subotu, 9. marta od 21 čas na kanalu Superstar dostupnom za naše ljude u dijaspori u okviru MTEL TV paketa.

Po scenariju trija Radoš Bajić, Dušan Kovačević i Strahinja Madžarević, a u režiji Radoša Bajića, u šest epizoda pratićemo ratnu dramu iz daleke 1944. godine.

Poznatija u javnosti kao operacija ili “Misija Halijard”, ova priča odnosi se na pojedinačnu akciju spasavanja preko 500 savezničkih pilota i avijatičara koju je izveo srpski narod predvođen Jugoslovenskom vojskom u otadžbini pod komandom đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića.

Ovo je najveća pojedinačna akcija spasavanja u istoriji svetskog vazduhoplovstva. Značaj akcije je još veći jer su piloti sa posadama bili angažovani na bombardovanju rumunskih naftnih postrojenja koja su bila glavni izvor nafte za Hitlerovu nacističku armiju. Čuvajući svoje energente, Nemci su organizovali jaku protivvazdušnu odbranu kako ne bi bilo ometano snabdevanje gorivom njihovih trupa. Sam napad na tako branjenu teritoriju bio je misija visokog rizika sa očekivanim nepovoljnim ishodom po posade i vazduhoplove. Veliki broj aviona nije stigao do Fođe u Italiji i srušio se na teritoriji okupirane Srbije. Srbi su rizikujući svoje živote krenuli u humanu misiju spasavanja pilota po cenu nemačke odmazde.

Pored sage o spasavanju pilota, koji su preko improvizovanog aerodroma u selu Pranjani, podno Suvobora bili prebacivani na teritoriju saveznika, pratićemo i priču o porodici Jović.

Od tri brata Jovića, Mirko (Nikola Rakočević) je u četnicima, Sreten (Vučić Perović) je u partizanima, a najmlađeg brata Iliju (Čubrilo Čupić), njihov otac Kosta (Žarko Laušević), pokušava da sačuva od rata.

Brojnu internacionalnu glumačku ekipu čine i: Petar Božović (Kostin otac), Nela Mihailović (Dušanka Jović), Teodora Dragičević (Radmila Jović), Radovan Vujović (Zvonimir Vučković), Milan Vasić (kapetan Raković), Aleksandar Đurica, Isidora Minić, Jovo Maksić (Miladin Brkić), Ivan Vučković (Nikola Kalabić), Nenad Heraković (Teočinac), Dragan Petrović, Ljiljana Blagojević, Ljiljana Stjepanović, Radoje Čupić (Toma miner), Slobodan Ninković (kmet Janko), Nedeljko Bajić (major Vojislav Lukačević), Vanja Ejdus (Jola), Aleksandar Stojković (potpukovnik Baćović), Đorđe Marković (Verkić), Branko Janković (Prvoslav Railić), Nebojša Kundačina (Pranjanski sveštenik), Vladan Živković, Nina Nešković (Milica Jović), Nebojša Ljubišić (armijski general Draža Mihailović), Branislav Lečić (potpukovnik Dragiša Vasić), Vojislav-Voja Brajović (dr Behara), Dubravko Jovanović, Nebojša Dugalić (gospodin Topalović), Radoš Bajić (Gojko Ludi), Marko Radojević (Mršavi), Mihailo Perišić, Ognjen Nikola Radulović (Milovan), Skot Aleksander Jang (general Armstrong), Marko Milić (tumač generala Armstronga), Stephen Moore (Edvard Volš), Kevin Michael Clarke (kapetan Koneli), Michael Stokey, Adam Davenport, Jadran Malkovich, Paul Cless, Nikola Kent (Džordž Musulin), Carl Wharton (major Hejli), Paul Murray, Harry Nathanial Epply, Alex Papke, Milan Aksentijević (Vojnik) i dr.

Drama porodice Jović i učešće sinova u sukobljenim vojskama je u stvari priča o srpskom narodu tokom Drugog svetskog rata.

U priči o herojstvu, prijateljstvu, raskolu, žrtvovanju, ljubavi i dobroti saznaćemo sve šta se do sada prećutkivalo o “Misiji Halijard” i izvući pouke za budućnost.

Ne propustite premijeru! Subota u 21 čas na kanalu Superstar u okviru MTEL TV-a.

30 COMMENTS

  1. “Савезници” су се касније захвалили Југословенској војсци у отаџбини. Издали су их а подршку дали комунистима. По комунистичком одабиру циљева бомбардовали градове по Србији и убијали цивиле. Омогућили комунистичку окупацију Србије која на неки начин и данас траје

    • 500 pilota? I još ostali po padu živi, i neuhvaćeni od Nemaca… Deluje preterano. A to kako smo prošli u raspodeli posle 2svr zapamtite da mi nismo važni, već služimo za sitno raskusurivanje. Ameri su u Evropi uzeli mnogo i dali su Kraljevinu Jugoslaviju komunistima.

    • Ciljeve za bombatdovanje Srbije 1944.nisu birali komunisti nego americki i britanski oficiri, samo radi istorijske korektnosti napominjem.

  2. Jedini narod,koji spasava ljude koji su ih ubijali.svi avioni koji nisu izbacili bombe iznad ploestija,su izbacivali bombe u povratku iznad “puste zemlje-tako kazu svodoci ,piloti i bezbednjaci.jer domet je mali a do mora su laka meta.zato baci bombe na “urodjenike,kao da je Srbija povrsine,prasuma Brazila,i mirno sleti u bari(italija.lepo su nam zahvalili njihovi potomci 1999.

  3. Srbi su poznati po tome da naknadno otkrivaju velike istine i time prilagodjavaju istoriju aktuelnim potrebama. Pokusavaju da ratne zlocince pretvore u heroje. To rade sa cetnicima Draze Mihailovica a u novije vrijeme sa Ratkom Mladicem, Radovanom Karadzicem i dr

  4. Narodnooslobodilačka vojska je spasila 4.puta više savezničkih pilota,pa o tome nema filma.Reakcija je davno podigla glavu i kroz uradke pilota iz Partizanske eskadrile pokušava da rehabilituje poražene ideje i snage.Non pasaran!!!

    • Čudno je što o tome za 80 godina niste snimili film o tome (iako ste snimili preko 800 partizanskih filmova) niti pisali knjige, niti pomenuli u Zbornicima dokumenata bar jednim dokumentom a objavili ste 250 knjiga partizanskih dokumenata; kad već niko u svetu nije ni pomenuo da ste ikoga spasli tokom 2. svetskog rata, ni tada a ni sada, a te operacije spasavanja nema ni na komemorativnoj medalji OSS, za razliku od Halijarda…

    • И онда је мрмут завио чоколадицу 😀
      Је ли вам баш толико свеједно да живите у лажи?

    • Tako je . U potpunosti se slažem.
      Još nešto. Priča se o herojskoj borbi i otporu četnika u okupiranoj Srbiji. Ali nigde nisam pričitao da su Nemci pravili neke ofanzive i borili se protiv četnika.

  5. Četnici su spasavali one koji su bombardovali srpske gradove: Bgd (12 puta), Niš (16), Alibunar, Leskovac, Vranje, Kraljevo… pa onda izmislili da je to bilo po nalogu partizana. Ništa čudno, uvek su bili na strani neprijatelja 41-45 i to pod komandom Vlade u BEKSTVU.

  6. Amerikanci su iskazali svoju zahvalnost već 1945,kada su se odrekli spasioca,a podržali komuniste.Pet decenija posle(1999),ponovo zahvalnost Srbima u vidu bombi i osiromašenog uranijuma.Toliko o najvećoj spasilačkoj misiji i američkom shvatanju pravde.

  7. Da I posle su te iste Srbe ti isti “saveznici” vise puta bombardovali nisu stedili ni napal bombe….od 1914.-1999. su nam oteli 60% zivotnog prostora I pobili preko 5 miliona Srba….

  8. Zločina je bilo i na jednoj i drugoj strani u ratu nema nevinih.
    Rat o kome svi sad sve znaju bio je bratoubilački i nema komentara,to i jeste poruka ovog filma.
    Nije lijepo osuđivati ljudi iz priča već iz viđenog a mi to nismo vidjeli, a da jesmo bilo bi to sugestivno,žali Bože svih žrtava i muka potomaka istih.

  9. A ko nam garantuje da je to istina rođen u laži živim u laži ceo život me uče pogrešno i sad da vjerujem Sekuli

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here