Pojedinci i klubovi koji su osvajali medalje za Beograd (7): Bronzani Rim i Varna

Youtube/Klub šampiona
Goran Kasum

Goran Kasum rođen je 22. juna 1966. godine u Bitolju. Takmičio se za Radnički od 1982. godine. Za reprezentaciju se borio sto puta.

Aktivno se bavio rvanjem 15 godina i na najvećim prvenstvima je postigao zapažene rezultate u kategoriji do 82 kg. Najznačajniji su: bronzane medalje sa prvenstava sveta 1990. u Rimu i 1991. u Varni, kao i Evropskog prvenstva 1992. u Kopenhagenu. Dva puta je bio učesnik Olimpijskih igara, gde je bio peti i šesti 1988. u Seulu i 1992. u Barseloni. Zlatnu medalju je osvojio na Mediteranskim igrama u Atini 1991. Jedno vreme bio je trener i selektor reprezentacije sa zapaženim rezultatima.

Rim je bio za pamćenje. Takmičenje je održano u predgrađu drevnog grada Ostiji. Bio je sjajan. Prvo je pre podne lako porazio Korejca Huna, da bi uveče tri puta morao na strunjaču. “Samleo” je Turčina Basaru. Sledeći rival je bio izvanredni Čehoslovak Finta. Kasum je stekao prednost u početku i mudrom borbom je sačuvao do kraja. Usledila je grandiozna predstava sa velikim šampionom Mamiašvilijem. Predstavnik Rusije je poveo i na kraju posle divovske borbe slavio sa 3:2 u bodovima. Za bronzu je pobedio Finca Timoa Nijemija.

Naredne godine u Varni je izgubio od domaćeg borca Angelova. Uspeo je da se vrati sa pet pobeda i u meču za bronzu je savladao Italijana Razinu. Time je zaokružio bilans medalja, bilans kojim može da se ponosi.

Prletova “specijalka”

Prvoslav Ilić rođen je 25. januara 1952. godine u Beogradu. Rvačka karijera u “Radničkom” trajala je od 1967. do 1993. godine, a reprezentativac je bio od 1970. do 1983. Najveći uspesi su dve medalje na Evropskim prvenstvima. Bronzu je osvojio 1980, dve godine kasnije u Varni bio je drugi. Takođe je bio pobednik Mediteranskih igara 1979. Učestvovao je na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i bio peti. Kako je bio “skromne građe” od 112 kg nastupao je u superteškoj kategoriji gde su njegovi protivnici često imali od 140 kg pa naviše! Najteži protivnik sa kojim se ikada susreo bio je Rumun Kodreanu, koji je težio tričavih 196 kg. Teško je bilo ovakve kolose obaliti na strunjaču, ali tu su do izražaja dolazili tehnika i čuvena Prletova “specijalka” ruski pojas.

Prvo odličje, osvojeno u Pragu 1980, pamti se po borbi sa bronzu sa Italijanom Lapenom. Priznao je da nikad toliko napora nije uložio da pobedi. Na kraju je bilo 9:8 i prva medalja za Jugoslaviju u superteškoj kategoriji. U Varni, dve godine kasnije, sve je do finala radio besprekorno. Ilić se pripremio na pravi način, znao je da mu je to poslednje Evropsko prvenstvo. Prle je osvojio srebro. Javnost je primila taj uspeh na veličanstven način. Priređen mu je doček na železničkoj stanici u Beogradu, srebro iz Varne je imalo zlatan sjaj.

Srebrni teškaš iz Bakua

Radomir Petković rođen je 26. 11. 1986. u Beogradu. Rvanje je počeo da trenira 2002. u Partizanu. Vrlo brzo je stigao do reprezentativnih selekcija i zapaženih rezultata: 2006. godine osvaja peto mesto na juniorskom prvenstvu sveta u Argentini, 2009. na Mediteranskim igrama u Peskari dve bronzane medalje u svojoj, teškoj kategoriji, u grčko-rimskom i u slobodnom stilu.

Najveći uspeh Radomir je, ipak, ostvario 2010. na Evropskom prvenstvu u Bakuu, osvajanjem srebra u teškoj kategoriji. U finalu je poklekao pred apsolutnim favoritom prvenstva, Turčinom Kalajapom.

Sa Partizanom 2009. u Novosibirsku osvaja Kup šampiona i Kup Evrope, savladavši u veoma atraktivnom finalu tadašnjeg ruskog reprezentativca Anučina. Za ovu borbu Radomir je dobio pohvale od legendarnog ruskog teškaša Aleksandra Kareljina, po opštem mišljenju najvećeg rvača svih vremena.

Acin podvig u Bariju

Aleksandar Jovančević rođen je u Petrinji 5. juna 1977. Pored Vojvodine i Gavrilovića takmičio se i za Partizan. Najveći uspeh mu je bronza na EP 1997. Tada je prekinuo post od pet godina. Do bronze je došao i na Mediteranskim igrama u Bariju.

Div iz Sente

Jožef Tertei rođen je 5. maja 1960. u Senti. Takmičio se u kategoriji do 100 kg za istiomeni klub, u kome je ostvario najveće uspehe. Od 1988. do 1990. borio se za Partizan. Na Igrama u Los Anđelesu 1984. bio je treći, a ima i srebro sa SP iz Kijeva 1983. Sa EP ima tri odličja: zlato iz Atine 1986, srebro iz Kolbotna 1988. i bronzu iz Varne 1982.

Sa strunjače u fotelju

Željko Trajković rođen je 8. oktobra 1966. Najveći deo karijere proveo je u klubu u kome je ponikao, Proleteru. Najveći uspeh mu je bronza sa SP u Rimu 1990. u kategoriji do 74 kilograma. Kratko se takmičio i za Partizan. Danas je predsednik Rvačkog saveza Srbije.

Simićevi uspesi

Branislav Simić rođen je 21. marta 1935. u Gornjoj Rogatici. Velike uspehe je postigao takmičeći se za Proleter iz Zrenjanina, ali se tokom studija u Beogradu takmičio i za Partizan. Najveći uspesi su mu zlato na Igrama u Tokiju 1964. i bronza u Meksiko Sitiju, četiri godine kasnije, u kategoriji do 87 kg. Bio je drugi na svetskom šampionatu u Sofiji 1963. i prvak Mediterana u Tunisu 1967.

Sutra – Pojedinci i klubovi koji su osvajali medalje za Beograd (8): Mag u ringu