Tanjug
Vjačeslav Volodin

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski sprovodi polonizacije, nadajući se da će mu to kod Vašingtona i Brisela osigurati duži ostanak na vlasti.

Ovo je rekao predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin.

On je u prilog tome naveo da je nedavno usvojen zakon kojim se Poljaci praktično izjednačavaju sa Ukrajincima jer su im data gotovo ista prava – boravak u zemlji bez izdavanja dozvole, školovanje, zdravstvena nega i drugo.

U oblastima na granici između Rusije i Ukrajine – Sumskoj i Černigovskoj – iz kuća proteruju Ukrajince kako bi na njihovo mesto došli lojalni neonacisti Poljaci. Umesto ruskog Ukrajincima se nameće poljski jezik, koji je postao i ispitni predmet za fakultete, proganja se pravoslavna vera, Ukrajince pokatoličuju, istakao je predsednik Dume.

– U skladu s tim formirana je jedinica od 25.000 ljudi sastavljena pre svega od Poljaka i Litvanaca koji su spremni za okupaciju zapadne Ukrajine. Poljaci žele da povrate ono što oni smatraju svojim istorijskim teritorijama – Kresi vshodnje. Građani Ukrajine na tim teritorijama im nisu potrebni – upozorava Volodin.

Takođe je naveo da u skladu sa ideologijom Vašingtona i Brisela na stotine hiljada Ukrajinaca treba da pogine na frontu (zbog toga se kijevskom režimu isporučuje sve više oružja) a ostali treba da izgube svoj nacionalni identitet.

– Za realizaciju tih ciljeva koriste se ‘imperijalne ambicije Poljske’. Vašington i Brisel nastavljaju rat do poslednjeg Ukrajinca – rekao je on.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je juče da poljski lideri, sudeći po svemu, računaju da pod ‘kišobranom’ Severnoatlantske alijanse oforme koaliciju kako bi se umešali u ukrajinski sukob i ‘otkinuli što veći komad kolača’ da bi povratili, kako oni smatraju, svoje istorijske teritorije – današnju zapadnu Ukrajinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here