EPA/LESZEK SZYMANSKI

Poljska Legija eliminisana je sa puta Lige šampiona, prelazi na kolosek kvalifikacija za Ligu Evrope, a ono što su njeni navijači priredili u utorak uveče u revanšu protiv zagrebačkog Dinama još će se dugo prepričavati.

Navikli su nas Poljaci na navijačke spektakle, bude tu i huliganskih “akcijanja”, no mora im se skinuti kapa za kreativnost i ideje koje su najjači deo njihovog repertoara.

Naime, na meču sa Dinamom udarna navijačka tribina bila je u znaku obeležavanja sećanja na masakr u Voli, koji se desio 1944. godine, kada je u genocidu nemačkih snaga ubijeno između 70.000 i 90.000 Poljaka.

“Nikad oprostiti, nikad zaboraviti” – glasila je udarna poruka na ogradi tribine iznad koje je se dizala spektakularna koreografija, od koje zastaje dah.

Inače, Masakr u Voli sistematsko je ubijanje između 70.000 i 90.000 Poljaka u varšavskom predgrađu Vola. Izvršili su ga snage nemačkog Vermahta i njihovi saveznici iz ruske SS jurišne brigade RONA, tokom rane faze Varšavskog ustanka. Hitler je naredio masakr uz uputstvo da se pobije “sve što se kreće”.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here