Youtube/Al Jazeera Balkans

Ovogodišnje obeležavanje hrvatskih nacionalnih praznika Dana sećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u senci je nezapamćenog skandala.

Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara gde se održava centralna manifestacija, predstavio je plakat za 18. novembar na kome se nedvosmisleno koketira sa ustaštvom tako što je u naslovu događaja “Vukovar – Moj izbor u dobru i u zlu”, jedno slovo “u” veliko.

Povratak u prošlost

Da nije reč o slučajnosti, Penava je potvrdio najavom da će Kolonu sećanja predvoditi predstavnici ultradesničarskog udruženja veterana HOS i da svi koji vide slovo “U” na plakatu ili im smetaju hosovci, nisu dobrodošli.

– Ja takvima poručujem da ne dolaze, kao da i ne dolaze oni kojima u grbu HOS smeta Za dom spremni – izjavio je Penava.

Njegova poruka izazvala je oštre reakcije širom Hrvatske, uključujući i više braniteljskih udruženja. Srđan Kolar, dogradonačelnik Vukovara iz redova srpske zajednice kaže za “Vesti” da je reč o jasnoj nameri da se “Vukovar vrati 80 godina unazad”.

– Sledeće godine su parlamentarni izbori u Hrvatskoj, a Penava od 18. novembra pokušava da sebi napravi originalnu predizbornu kampanju zasnovanu na tvrdom nacionalističkom kursu, jer je ovakvim pristupom raspisao svojevrstan “referendum” ko je za, a ko protiv ustaških simbola. Zabrinjavajuće je da ova politička opcija više ne krije da bi u slučaju da dođu na vlast i Vukovar i Hrvatsku vratili u vreme NDH – ističe Kolar.

Razlog za zabrinutost

On dodaje da je malo verovatno da će državni vrh Hrvatske zbog ovakvog pristupa bojkotovati odlazak u Vukovar.

– Tu mislim i na Milanovića koji je nekoliko puta odbijao da učestvuje na skupovima gde su bili i pripadnici HOS. Ovaj datum je za Hrvate veoma značajan i uveren sam da će se svi pojaviti. Ali želim da verujem i da će se i svi javno ograditi od Penave, njegove retorike i simbola koje je predstavio – poručuje Kolar.

Predsednik SDSS Milorad Pupovac kaže da su Penavine izjave i namere razlog za ozbiljnu zabrinutost.

– Znamenja povezana s pokretom koji je iza sebe ostavio istorijsko zlo u obeležavanju toga grada predstavljaju povredu pijeteta. Pretvaranje Dana sećanja na žrtve Vukovara u predmet političke kampanje i nadmetanja takođe je povreda tog pijeteta – ocenio je Pupovac.

Kaže i da je planirao da tog dana dođe u Vukovar i oda poštu žrtvama, ali da poruka gradonačelnika Penave “ne znači dobrodošlicu”.

Srbi po kućama

Srđan Kolar kaže da Srbi iz Vukovara nisu previše iznenađeni ponuđenom “koreografijom” za 18. novembar, jer je ona prisutna i tokom ostalih dana u godini.

– Već smo oguglali na ovakve stvari. Srbi će tradicionalno tog dana da se zatvore po stanovima ili će izaći iz grada i vratiti se tek naveče kada sve prođe – kaže Kolar.

Neprimerena zabrana

Ivanu Penavi je uspelo da protiv sebe “digne” i više hrvatskih veteranskih organizacija, pa čak i porodicu Francuza Žan-Mišel Nikoliera, poginulog pripadnika HOS, čije reči su moto ovogodišnje manifestacije. Ta porodica je poručila da je “šokirana” i zatražila da se slika njihovog člana ukloni sa plakata. I veterani ATJ Lučko upozorili su da izjava stvara razdor među građanima nazivajući je “zločestom i provokativnom”. Darko Lotring iz udruženja navodi da je neprimereno određivati ljudima koji hoće da dođu i poklone se žrtvi Vukovara, ko sme ili ne sme doći. Potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović kaže da je ovo prvi put od kraja rata da jedan gradonačelnik govori ko nije dobrodošao u Vukovar i dodaje da je reč o politizaciji.

Grobljonačelnik

Jedan od najuticajnijih hrvatskih aktivista Žarko Puhovski ocenio je da je Penava privatizovao Vukovar i ponaša se kao da mu je ovaj grad “porodično, privatno gazdinstvo”.

– Prvo je svoju funkciju interpretirao kao grobljonačelnik, jer se većinom bavio mrtvima, a sad želi svetonazorski da zaustavi dolazak u Vukovar sve koji su neophodni, kojima smeta “za dom spremni” – kaže on.

1 COMMENT

  1. A zasto Mile Dodik voli Hrvate i to one najzagrizenije ustase iz Zapadne Hercegovine???? Dolazi redovno na rodjendane, izvrsno se slaze sa njima….zasto je samo deklarativno protiv ove ustaske pogani????

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here