Pomoć EU zavisi od izmene zakona o revizorskoj ustanovi

0

 

Radoslav Sretenović
 

 

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović je rekao da DRI nema kapaciteta da kontroliše poslovanje svih javnih preduzeća, socijalnih fondova i lokalnih samouprava zbog nedostaka kadrova, ali ih to ne oslobađa obaveze da im ovlašćene revizorske kuće urade reviziju godišnjih finansijskih izveštaja.

 

On je napomenuo i da su po zakonu ključne tačke revizije završni račun budžeta Srbije, deo Narodne banke Srbije koji se odnosi na poslovanje sa javnim i budžetskim sredstvima, odgovarajući broj lokalnih samouprava, javnih preduzeća i revizija fondova socijalnog osiguranja.

 

On je dodao da DRI ima teškoće da zaposli potrebne kadrove, koji bi bili zaduženi i za javna preduzeća, jer revizori neće da rade u toj instituciji zbog malih plata. Prema njegovim rečima, upravo zbog malih plata, DRI nije u mogućnosti da zaposli vrhovne revizore za sektore lokalne samouprave, fondova i javnih preduzeća.

 

Skupštinski Odbor za finansije je, kako je rekao, pokrenuo postupak izmena Zakona o DRI, kako bi se poboljšao položaj revizora i povećala njihova primanja.

 

Sretenović je dodao da očekuje da će taj postupak biti brzo okončan, kako bi DRI mogla da normalno radi. Povećanje plata državnih revizora, kako je naveo, preduslov je za potpunu nezavisnost DRI, što je i uslov EU za dodelu pomoći Srbiji.

 

On je podsetio da DRI tokom kontrole završnog računa budžeta za 2008, zbog mnogih ograničenja u radu, nije bila u mogućnosti da obuhvati veći broj budžetskih korisnika.

Sretenović je ukazao da na vreme nije obezbeđen odgovarajući prostor za rad, niti revizorski kadrovi, pa je revizija obavljena samo sa četiri ovlašćena državna revizora i dva vrhovna revizora, zbog čega revizijom nisu mogle biti obuhvaćene sve rashodne stavke.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here