Vesti
Srpska delegacija ispred Anzak memorijala u Sidneju 2023. godine

U Australiji se danas obeležava jedan od najznačajnijih državnih praznika – Dan Anzaka. Ovaj dan posvećen je svim australijskim i savezničkim vojnicima koji su učestvovali u ratovima i mirovnim misijama od Prvog svetskog rata do danas.

Kao i svake godine, na svečanim marševima u najvećim australijskim gradovima, učestvovaće i delegacije srpskih veterana i njihovih potamaka, koje su tim povodom uputile poziv svojim članovima, kao i svim ostalim pripadnicima srpske zajednice da im se pridruže ili da dođu na marš kako bi ih pozdravili.

Predstavnici na svečanoj paradi u Sidneju biće članovi Asocijacije srpskih veterana i njihovih potomaka, predvođeni Udruženjem srpskih četnika Australije iz Boniriga. Iz ove srpske organizacije poručuju svojim članovima i svima koji žele da se pridruže da je skup zakazan za 11.00 časova u centru grada, na uglu ulica Hanter i Pit (Corner Hunter & Pitt Street). Za članove koji polaze na marš iz Boniriga, skup je zakazan za 8.00 ujutro u Srpskom sportskom centru, uz lagan doručak i polazak autobusa u 10.00.

„Uoči Dana Anzaka, kada se sećamo i odajemo počast onima koji su služili i žrtvovali se, upućujemo srdačan poziv svim članovima našeg Udruženja srpskih boraca i potomaka, ali i svim Srbima, da marširaju uz nas, u čast našeg zajedničkog nasleđe i žrtve koju su podneli naši preci. Ne morate se boriti u ratovima da biste razumeli težinu žrtvovanja, dubinu hrabrosti i značaj sećanja. Svako od nas nosi nasleđe naših predaka koji su se hrabro borili za slobodu i branili svoje ideale“, navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisao Dušan Kuzmanović, predsednik Udruženja srpskih veterana i njihovih potomaka.

„Dan Anzaka nije samo obeležavanje hrabrosti australijskih i novozelandskih vojnika, već i priznanje doprinosa i žrtava svih koji su služili uz njih. Naši srpski preci stajali su rame uz rame sa saveznicima, podnoseći razne muke i nezamislive žrtve. Marširajući zajedno, mi odajemo počast njihovoj hrabrosti, otpornosti i nepokolebljivoj posvećenosti vrednostima koje su nam važne. Treba svi da se pobrinemo da se žrtve iz prošlosti nikada ne zaborave“, dodaje se u objavi.

U Melburnu je okupljanje učesnika marša zakazano za jedan sat ranije, od 10.00 časova, preko puta železničke stanice na Ulici Flinders (Flinders Street), između ulica Svonston i Elizabet (Swanston and Elizabeth Street), saopštila je Prva srpska podružnica ratnika i četnika za Viktoriju.

„Pozivamo sve časne veterane da 25. aprila izađu na komemorativni marš u Melburnu i time odaju dužnu poštu srpskim borcima i njihovim saveznicima. Toga dana ćemo se setiti svih koji su pali u odbrani slobode, demokratije, ljudske časti, dostojanstva i svoje otadžbine“, piše u pozivu koji je potpisao Jovan Banjanin, predsednik viktorijanske podružnice.

„Apelujemo na srpsko potomstvo, koji služe ili su služili australijsku vojsku, mornaricu, vazduhoplovstvo, policiju ili bilo koju drugu priznatu državnu službu, da nam se pridruže u komemorativnom maršu. Naslednici starih ratnika i četnika treba da pokažu da su neotuđive grane napaćenog, ali ponosnog i pravdoljubivog srpskog stabla“, dodaje se u objavi.

Pripadnici Prve srpske podružnice iz Melburna na prošlogodišnji Dan Anzaka

Šajkače, šubare i ordenje

U pozivima na komemorativni marš, srpska udruženja iz Sidneja i Melburna podsećaju i na to da svi učesnici moraju biti propisno odeveni, u odelo sa kravatom (po mogućnosti tamne, odnosno crne boje), uz obaveznu šajkaču ili šubaru s kokardom na glavi. Takođe, pozivaju se i borci iz Otadžbinskog rata i njihovi potomci da dođu sa svojim srpskim znamenjem i ordenjem, a isto važi i za srpsko-australijske odlikovane veterane.

„Da još jednom, kao i mnogo puta do sada, pokažemo dostojanstvenost srpskih ratnika, četnika i svih časnih veterana, da bismo generacije koje dolaze podučili pravim vrednostima“, navodi se u pozivu.

Jutarnje službe

Udruženje srpskih četnika iz Adelajda takođe će učestvovati u maršu koji se organizuje u ovom gradu, a objavljeno je i da će pripadnici raznih udruženja srpskih veterana širom Australije učestvovati i u jutarnjim službama RSL organizacija. U Sidneju, na primer, pripadnici Udruženja veterana i njihovih potomaka prisustvovaće komemorativnim skupovima RSL-a u Blektaunu (5.00 ujutro), Piteršemu (6.00) i Kenli Hajtsu (7.00).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here