Poplava ujedinila Ruse i SAD

0

Učesnici donatorskog sastanka na konferenciji za štampu
 

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije, Jadranka Joksimović, rekla je da je Srbija već dobila značajnu podršku međunarodne zajednice i istakla da su učesnici današnjeg sastanka izrazili spremnost da pomognu Srbiji, kao partnerskoj i prijateljskoj zemlji.

 

RUSIJA – Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin rekao je da će Rusija nastaviti da pomaže Srbiji u saniranju štete nastale usled poplava, u skladu s preciznim podacima o konkretnim potrebama koje su premijer i ministri u Vladi Srbije naveli. Čepurin je podsetio da je Rusija jedna od prvih zemalja koja je Srbiji pritekla u pomoć, poslavši u prvom naletu vremenske nepogode tim od 76 spasilaca. Iz Rusije je, prema njegovim rečima, poslato i 106 tona humanitarne pomoći i opreme za spasavanje ugroženih i za saniranje štete, kao i prehrambenih proizvoda i lekova.
SAD – Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi naveo je da će se u predstojećem periodu sa Vladom Srbije raditi na izradi razvojnih planova kako bi se iz prve faze neposredne pomoći prešlo u fazu koja podrzumeva obezbeđivanje srednjoročne pomoći kako bi ljudi ponovo stali na noge. On je istakao da se pokazalo da postoji dobra volja među građanima Srbije i u srpskoj vladi i da je on siguran da će biti uspeha.
NEMAČKA – Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm naveo je da je potresen veličinom štete izazvane poplavama, ali i solidarnošću pokazanom i na nacionalnom i na međunarodnom nivou. Nemačka je, prema njegovim rečima, obezbedila tim od 35 stručnjaka sa visoko efikasnom opremom za ispumpavanje vode, koji rade u Kostolcu na zaštiti termoelektrane. Vilhelm je preneo spremnost Nemačke da se uključi u dugoročne aktivnosti na obezbeđivanju pomoći, dodavši da je obezbeđeno milion evra kao hitna pomoć.  
ITALIJA – Ambasador Italije Đuzepe Manco podsetio je da će Italija od jula ove godine preuzeti šestomesečno predsedavanje EU i da će se zalagati za to da Srbija bude među najvišim prioritetima u Briselu. Manco je dodao da će biti osigurano da italijanske kompanije koje rade u Srbiji ostanu u Srbiji i da ih još više dođe u Srbiju.
EVROPSKA UNIJA – Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport naveo je da će u hitnoj fazi Vladi Srbije biti na raspolaganju sredstva iz predpristupnih fondova (IPA), a da će, kada se radi o dodatnim fondovima, u svrhu solidarnosti, Unija tretirati Srbiju kao da je ona već država članica EU. "Što se tiče obima podrške, on će zavisiti od procene potreba koja će biti sprovedena u narednih nekoliko nedelja", rekao je Devenport.

 

"Međunarodna zajednica je spremna da stavi na raspolaganje svoje resurse i sve finansijske mehanizmne za pomoć i podršku u obnovi Srbije", rekla je ministarka Joksimović.

 

Vlada Srbije se obavezala da će intezivno raditi na proceni štete i izradi plana sanacije, istakla je ona i dodala će rezultat današnjeg sastanka biti organizivanje "prave donatorske konferencije, gde će se govoriti o koordinisanom pristupu u procesu programiranja sredstava međunarodne pomoći".

 

Hrvatska daje po 100.000 evra

Vlada Hrvatske odlučila je danas da uputi po 100.000 evra humanitarne pomoći za stradale u poplavama u Srbiji i BiH. Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić rekla je da se novac šalje iz fonda za krizne situacije u inostranstvu. "U ovim teškim trenucima pomažemo našem susedstvu BiH i Srbiji", dodala je ministarka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here