Poplavljena Srpska, stradalo troje ljudi

0

Poplavljena Republika Srpska, vanredno stanje uvedeno u 14 opština
 

 

 

Jedna žena iz naselja Cerska kod Vlasenice poginula je u ruševinama svoje kuće nakon što se aktiviralo klizište, dok je druga žena spašena velikim i rizičnim naporima vatrogasaca. U saopštenju se dodaje da je jutros u mestu Martinac na području Srpca jedna osoba potonula i nestala. Iz MUP-a su naveli da je u Dvorovima kod Bijeljine poginuo muškarac kada se srušila vikendica u kojoj se nalazio.

 

Policija RS upozorila je da su se danas u pojedinim banjalučkim naseljima pojavile osobe koje se predstavljaju kao kriminalistički inspektori i upozoravaju meštane da treba hitno da se isele, jer će brana na Hidroelektrani Bočac pući. Iz MUP-a su poručili da se radi o prevarantima i da policijski inspektori ne posećuju građane sa takvim upozorenjem.

 

18:10 – Troje ljude poginulo je u poplava u Republici Srpskoj.
12:53 – Jedan muškarac je stradao u obrušavanju vikendice u mestu Dvorovi kod Bijeljine zbog poplava, potvrđeno je iz Ministarstva unutrasnjih poslova RS.
12:35 – Reka Bosna izlila se u naselje Modrički lug u Vukosavlju i poplavila 200 domaćinstava, izjavio je Srni načelnik opštine Elvir Hadžiomerović. Hadžiomerović, koji je i komandant Štaba Civilne zaštite, potvrdio je da je u vodenom okruženju 900 stanovnika Modričkog Luga, od kojih je 150 ugroženo, jer je voda prodrla u kuće.
12:30 – Rafteri iz Foče uspeli su u prepodnevnim časovima da se probiju do Janje, gde su do sada evakuisali tridesetak meštana Janje.
12:25 – Voda se povlači sa poplavljenih područja opštine Zvornik, a protok Drine na Hidroelektrani "Mali Zvornik" smanjen je na 2.300 metara kubnih u sekundi, rekao je načelnik opštine Zoran Stevanović.
12:20 – Građani poplavljenih područja u distriktu Brčko pozive za pomoć mogu uputiti na još dva broja operativnog centra – 049/ 211-022 i 049/213-713, osim već aktivnih brojeva 121 i 123, saopšteno je iz Službe za informisanje Vlade distrikta Brčko.
12:17 – U opštini Jezero, zbog izlivanja rijeka Pliva i Jošavka, situacija se stalno pogoršava. “Pod vodom su kuće i ambulanta. Prekinuta je i putna komunikacija pored crkve, javljaju se klizišta i odroni. Snalazimo se svakako, evakuišemo stanovništvo kako možemo i umijemo", rekao je načelnik ove opštine Dušan Šajin.
12:00 – Blokirani stanovnici u zgradi "Dijamant" u Doboju apeluju da im se pomogne, jer su ostali bez hrane i vode, a unutra ima dece i starih ljudi. "Zarobljena sam u zgradi sa detetom. Nemamo ni vode ni hrane, a ovde ima dece i starih", rekla je portparol Centra javne bezbednosti Doboj Ljerka Stanimirović.
11:53 – Uprkos blagom padu vodostaja reke Bosne, situacija na području Modriče i jutros je alarmantna, a poplavljeno je 470 kuća u kojima se nalazi 380 ljudi, izjavio Željko Terzić, samostalni stručni saradnik za civilnu zaštitu u ovoj opštini. Terzić kaže da je na području opštine trenutno situacija najteža u mestu Poloj u Mesnoj zajednici Miloševac gdje u 40 poplavljenih kuća evakuaciju čeka 120 lica.
11:30 – Opštinski štab za vanredne situacije proglasio je vanrednu odbranu od poplava na području opštine Derventa, saopšteno je iz opštine. Trenutno stanje na području opštine je teško i alarmantno, voda se izliva i na više područja, trenutno je poplavljeno ili vodom opkoljeno oko 15 kuća.
10:39 – Situacija na području BiH uzrokovana poplavama još je kritična, iako vodostaji rijeka polako opadaju, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH. Opštine Maglaj i Doboj su potpuno pod vodom, a prekinuta je i putna komunikacija do ovih gradova. Poplave su pokrenule veliki broj klizišta i blokiran je veći broj magistralnih i regionalnih puteva.
10:25 – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević rekao je da je stanje u "Elektro Doboju" kritično, jer voda nadolazi, a radnici u pojedinim objektima elektrodistribucije su blokirani i sa njima je kontakt gotovo nemoguć.
10:20 – Na sednici gradskog štaba u Banjaluci proglašeno vanredno stanje. Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, rekao je da su onesposobljeni, odnosno odnesen most kod Vitaminke, pešački most u Priječanima, stari most u Karanovcu, što je dovelo i do prekida snabdijevanja vodom i strujom zbog instalacija koje su išle preko starog mosta u Karanovcu.

 

Dodik je istakao da nema potreba za uvođenjem vanrednog stanja.

 

"Nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja u celoj Srpskoj, ali ukoliko bude potrebno ono će biti uvedeno u još nekim lokalnim zajednicama, pored onih 14 u kojima je već uvedeno", istakao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci, pošto je prisustvovao vanrednoj sednici Vlade Srpske.

 

On je poručio da su vlasti Srpske odgovorne i da će adekvatno reagovati, te istakao da je protekli dan u Srpskoj bio težak, da je obilovao padavinama koje su napravile ogromne štete.

 

Poplave i klizišta prijete pomjeranju minskih polja!

Centar za uklanjanje mina BiH (BHMAK) upozorava stanovništvo da na poplavljenim područjima, kao i na područjima na kojima je došlo do klizišta postoji mogućnost da su vodene bujice i klizišta pomerile pojedina minska polja i odnele znakove minske opasnosti. Prema raspoloživim podacima  najugroženija područja od mina su regije Doboj, Maglaj, Olovo, Unsko-sanski kanton i Posavina koji su trenutno najviše pogođena poplavama.Takođe, stanovništvo se upozorava da je minska opasnost u velikoj mjeri prisutna u slivovima rijeka Bosne, Spreče, Usore i Krivaje, saopšteno je iz BHMAK-a.

 

"Uzrok ogromnog vodenog talasa je činjenica da padavine u kontinuitetu traju već nekoliko prethodnih sedmica i da je prezasićenost zemljišta vlagom vidljiva, te da su nove padavine naišle na prebukiranu mogućnost apsorcije toga tla", pojasnio je Dodik.

 

Kritično i u Republici Srpskoj, vanredno stanje u Bijeljini, Doboju i još osam opština

 

On je rekao da u narednih 20 sati treba očekivati novu količinu padavina od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, dodajući da je to mnogo s obzirom na postojeći vodostaj rijeka, a što će vjerovatno ugroziti i područja koja do sada nisu bila ugrožena.

 

 

"Vodostaji svih rijeka rastu, a najgore je što su već postojeća korita rijeka prepuna – Save koja treba da primi dodatnu količinu vode koja dolazi iz Drine, Bosne i Vrbasa", napomenuo je Dodik.

 

Marić: Srbija će pomoći Republici Srpskoj

Srbija će, iako je i sama u nevolji zbog poplava, pomoći svojoj braći u Republici Srpskoj, poručio je načelnik Štaba za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.

"Od jutros smo na vezi sa Civilnom zaštitom Republike Srpske. Želim da kažem da ćemo im se naći u nevolji i da ćemo podeliti ovu muku", izjavio je Marić Srni.

On je dodao da je od Srpske traženo da kaže šta je ono šta joj je potrebno u ovom momentu. "Sve što budemo imali od kapaciteta, iako smo u teškom stanju, mi ćemo našoj braći dati", rekao je Marić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here