Tanjug
Patrijarh Porfirije

Gračanica je juče na Vidovdan bila mesto okupljanja Srba sa Kosova i Metohije. Patrijarh srpski Porfirije je povodom ovog praznika najpre služio liturgiju u porti manastira Gračanice, uz sasluženje mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i vladike budimljansko-nikšićkog Metodija, a zatim sa episkopom raško-prizrenskim, i parastos palim srpskim junacima. U vidovdanskoj besedi posle liturgije patrijarh je poručio: “Nikada neće biti mira ako ga nema u našim dušama i srcima. Kosovo i Metohija je dom Srba, srpsko nebo i kao Jerusalim – sveta zemlja”. On je istakao i da je Vidovdan verski, kulturni, nacionalni i državni praznik i da nema mere koja nije izmerena merom Vidovdana.

– Kosovo i Metohija je zavet kneza Lazara i najtoplija kuća u kojoj vlada ljubav u srcima. A tu su i najveća iskušenja. Sabrali smo se na Vidovdan, da se molimo za mir u duši braće i sestara koji žive na KiM i da im molitvom zahvalimo što ostaju na svojim ognjištima. Poklanjamo se njihovoj snazi da čuvaju svetinje, a to ne bi bilo moguće da nema vere u njihovim dušama – rekao je patrijarh.

Vrhovni poglavar SPC je istakao da se moli da Gospod u svaku dušu koja živi na KiM useli mir.

– Ako bude mira u duši, biće mira među ljudima, bez obzira na to koje ime nose. Neka današnji Vidovdan podari radost i mir svima – blagoslovio je patrijarh.

Tokom besede nestalo je struje, pa deo obraćanja patrijarha većina od nekoliko hiljada vernika u porti nije čula. U Gračanicu su došli ljudi sa Kosova, ali i iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske. Od crkvenih velikodostojnika došli su episkop marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo i rektor Bogoslovije Sveti Sava u Beogradu protođakon Radomir Vrućinić. Nakon službe dodeljene su medalje “Majka devet Jugovića” majkama koje imaju četvoro i više dece. Prisustvo Kosovske policije, italijanskih karabinjera i Euleksa u blizini manastira tokom celog dana bilo je povećano, a za vreme govora patrijarha helikopter Kfora nadletao je Gračanicu.

Mere protiv Prištine

Dan uoči Vidovdana Srbi na KiM su tokom protestnog skupa usvojili deklaraciju u kojoj su poručili da su u proteklih nekoliko meseci suočeni sa nezapamćenim nasiljem. Evropska komisija će ove nedelje formalno predložiti listu mera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju na severu Kosova, izjavio je u Briselu njen čelnik Jan Gert Kopman.

Nagrade

Veče pred Vidovdan patrijarh je prisustvovao tradicionalnoj manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenje”, na kojoj su uručena priznanja dobitnicima književnih nagrada. Nagradu “Zlatni krst kneza Lazara” dobio je pesnik Vladan Matijević iz Čačka, “Gračanička povelja” dodeljena je pesniku Radetu Tanasijeviću iz Draževca, “Pero despota Stefana Lazarevića” pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Prevaca kod Prištine, a “Kondir Kosovke devojke” pripao je pesniku i prozaisti Miloju Radoviću iz Kraljeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here