Porošenko obećao: Biće mira ako Rusija povuče vojsku iz moje zemlje!

0

Beta/AP/M. E.
Oko 9.000 ruskih vojnika raspoređeno je na istoku Ukrajine: Petro Porošenko
 

– Na našoj teritoriji je više od 9.000 vojnika Ruske Federacije, s više od 500 tenkova, teške artiljerije i oklopnih transportera – rekao je ukrajinski lider na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

– Obećavam da će situacija u Ukrajini biti jasna i stabilna, ako Rusija sprovede ovu tačku (iz mirovnog sporazuma potpisanog septembra u Minsku): Zatvaranje granice (Rusije i Ukrajine) i povlačenje stranih trupa s teritorije moje zemlje – dodao je on.

– Rešenje (sukoba) je vrlo jednostavno: zaustaviti snabdevanje oružjem, zaustaviti snabdevanje municijom, povući trupe i zatvoriti granicu. To je vrlo jednostavan mirovni plan – rekao je Porošenko pozdravljen aplauzom.

Predsednik Porošenko trebalo bi da je posle govora otputovao iz Švajcarske da bi vratio u Ukrajinu zbog pogoršanja situacije na istoku poslednjih dana.

Ukrajinska Vojska je u utorak uveče potvrdila da je regularna ruska armija napala njene trupe kod Luganska, u regionu koji se otcepio aprila prošle godine, kada i susedni Donjeck.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, SAD i Francuske trebalo bi da se večeras sastanu u Berlinu da bi pokušali da "spreče dalje pogogoršanje vojnog i političkog sukoba Kijeva i Moskve", rekao je nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

Borbe na otcepljenom istoku Ukrajine, gde je za devet meseci poginulo 4.800 ljudi, drastično su se pojačale u poslednjih deset dana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here