Porošenko: Ruske snage se povukle iz Ukrajine

0

Rusija i dalje demantuje da naoružava pobunjenike i ima snage u Ukrajini
 

"Mirovna mapa puta koju su prošle nedelje dogovorili Ukrajina i proruske snage sačuvaće koncept suverene i ujedinjene zemlje u njenim sadašnjim granicama", izjavio je danas Porošenko na otvorenoj sednici vlade.

 

Porošenko je rekao da je teško održati prekid vatre između državnih i proruskih snaga na istoku zemlje zbog provokacija koju vrše proruski borci.

 

I Putin zadovoljan

Predsednici Ukrajine i Rusije, Petro Porošenko i Vladimir Putin, zadovoljni su načinom na koji se poštuje primirje između Kijeva i proruskih snaga na istoku Ukrajine, saopštio je Kremlj. Savetnik za spoljnu politiku u Kremlju Juri Ušakov rekao je novinarima da su Putin i Porošenko sinoć telefonom razgovarali o prekidu vatre.

"Protokol potpisan u Minsku predviđa obnovu i očuvanje ukrajinskog suvereniteta na čitavoj teritoriji Donbasa, uključujući teritoriju pod kontrolom tih boraca", rekao je Porošenko, a prenosi Rojters.

 

Predsednik Ukrajine je dodao da će sledeće nedelje predati parlamentu nacrt zakona o specijalnom statusu pojedinih oblasti u regionima Donjecka i Luganska, koji su trenutno pod kontrolom proruskih snaga.

 

Potpisao zakon o sankcijama Rusima

Porošenko je danas potpisao i zakon kojim se omogućava uvođenje sankcija protiv ruskih kompanija i pojedinaca. Očekuje se da će mete zakona, koji je usvojio ukrajinski parlament prošlog meseca, biti kompanije i pojedinci u Rusiji osumnjičeni da podržavaju i finansiraju proruske snage na istoku Ukrajine. Vlada Ukrajine je već pripremila listu 172 državljanina Rusije i drugih zemalja i 65 kompanija, uključujući "Gasprom".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here