“Porošenkov zahtev je problematičan“

0

Prekid krvoprolića u Ukrajini je u interesu svih: Sregej Lavrov
 

"Nažalost, rukovodstvo Ukrajine saopštava da je dvostrani prekid vatre moguć samo uz ispunjavanje mirovnog plana Porošenka", rekao je Lavrov, precizirajući da je u planu navedeno da primirje treba da prati predaja oružja i, u suštini, kapitulacija profederalnih pobunjenika.

 

Na konferenciji za novinare, održanoj u Sofiji posle razgovora sa bugarskim kolegom Kristijanom Vigeninom, ruski ministar inostranih poslova naglašava da je u interesu svih prekid krvoprolića i da, zbog sve većeg stradanja civilnog stanovništva, ne treba tražiti izgovore za odlaganje prekida vatre.

 

"Sada treba misliti o spasavanju života. Uveren sam da bi primirje u Ukrajini omogućilo početak pregovora. Želeli bi da cilj – ostvarenje primirja postane očigledan i svim državama koje na bilo koji način utiču na određenu ukrajinsku stranu", rekao je Lavrov.

 

"EU da osudi ubijanje civila u Ukrajini"

 

On je dodao da se to, pre svega, odnosi na EU.

 

"Imamo osnov za pretpostavku da vodeće evropske zemlje shvataju svoju odgovornost za ono što se događa, a mi želimo da se shvatanju te odgovornosti priključe i SAD", naglašava Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here