Poseta Putina nema nikakve veze sa ulaskom Srbije u EU

0

Poseta Putina nema nikakve veze sa aktuelnim odnosima na evropskomn kontinentu: Ivica Dačić
 

"Ta poseta je dobra i pozitivna i srpski narod će sa velikim oduševljenjem učesvovati na manifestacijama povodom Oslobođenja Beograda", rekao je Dačić.

On je napomenuo da je poseta Putina Srbiji ugovarana pre više meseci i da nema veze sa aktuelnim odnosima na evropskom kontinentu.

 

Dačić je naglasio da Srbija paralelno želi da ide ka EU, ali da istovremeno poštuje svoje nacionalne i državne interese i tradicionalne prijatelje, te da razvija ekonomske, političke i kulturne odnose sa zemljama kao što je Rusija.

 

Govoreći o redovnom godišnjem izveštaju Evropske komisije o Srbiji, Dačić je ocenio da će on biti najpozitivniji do sada i da će od svih zemalja zapadnog Balkana Srbija imati najbolju ocenu, ali da je normalno da bude i nekih zamerki jer, kako je naveo, "da ih nema, Srbija bi već bila u EU".

 

On je napomenuo da EU insistira da pregovori počnu sa tri važna "veto poglavlja" – 23, 24 i 35 koja, kako je ocenio, "mogu brzo da zaustave svaku zemlju na putu ka EU".

 

"Kada je reč o poglavlju 35, tu imamo pat poziciju sa Kosovom, koje nema Vladu i mi nemamo sa kime da razgovaramo. Nadamo se da ćemo do kraja godine otvoriti to, kao i poglavlje 32, ali to nećemo dobiti bez takozvanih veto poglavlja 23, 24 i 35, kod kojih postoji mogućnost prekida pragovora", rekao je Dačić.

 

On je rekao i da očekuje primedbe iz EU na projekat "Južni tok", dodajući da ni same članice EU nemaju usaglašenu politiku o tom pitanju.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here