Posetite grad večne ljubavi

0

Verona je predivni italijanski grad sa najslavnijom ljubavnom pričom
 

Verona je predivni italijanski grad, sa najslavnijom ljubavnom pričom. Ovo je grad u kome se rodila ljubav između Romea i Julije. Upravo ova ljubavna priča je razlog zašto veliki broj turista poseti ovo mesto svake godine, a neki čak i previde činjenicu da se u njemu nalazi više od 50 sačuvanih crkava romanskog, gotskog i renesansnog stila, brojke grandiozne palate, čarobni mostovi i raskošni vrtovi. Verona je dragulj srednjovekovne arhitekture i umetnosti, koji svojom magičnom lepotom privuče više od tri miliona turista godišnje.

 

Jedna od glavnih turističkih atrakcija Verone je Julijina kuća (u dvorištu bronzani Julijin kip)…

 

Kao jedna od glavnih turističkih atrakcija Verone je Julijina kuća. Zapravo, ne postoji istorijski podatak da se zaista radi o Julijinoj kući, niti da su Romeo i Julija zaista postojali, ali, mala ruinirana kuća sa balkonom u središtu Verone je adaptirana i proglašena domom heroine najtragičnije i najpoznatije ljubavne priče.

 

…tačnije, Julijin balkon
 

Na zid ovde kuće postavljena je tabla sa Šekspirovim stihovima, dok se ispod balkona nalazi bronzani Julijin kip. U kući u Veroni u kojoj je, navodno, živela Julija, juna ove godine obavljeno je prvo venčanje. Prvi su se u kući Šekspirove junakinje venčali fudbaler lokalnog kluba Luka Čekareli i Irena Lanforti.

 

Gradske vlasti Verone najavile su da ubuduće nameravaju da redovno organizuju ovakve svečanosti. Venčanje u Julijinoj kući lokalne stanovnike koštaće 600 evra, turisti iz zemalja Evropske unije plaćaće 800, a mladenci iz ostalih zemalja moraće da izdvoje po 1.000 evra.

 

Turisti ostavljaju poruke s kim su u paru ili žele da budu s verom da ta veza traje zauvek
 

Verona je mesto osnovano u 4. veku pre nove ere i jako dugo je bila pod rimskom vlašću. Nezavisna i slobodna država postal je 1107.godine, ali ubrzo potom, potpada pod uticaj dinastija i država sa severa Italije. Među brojnim znamenitostima arhitekture, naročito je privlačan rimski teatar Arena, sagrađen u prvom veku. Ovaj teatar ima 22.000 mesta, a po veličini je na trećem mestu u Italiji. Arena je danas stecište pozorišnih i operskih predstava, koje se tu održavaju svake godine. Ulaznice po ceni od 150 evra rezervišu se mesecima unapred. Ovde su nezaboravne koncerte održali Pavaroti i Tina Tarner. Uz samu Arenu nalaze se i ostaci gradskih zidina iz 265. godine. Svedočanstvo o prisustvu Rimske imperije u ovom gradu je i Avgustovo pozorište na obali reke Adiđi.

 

Osim crkava, u Veroni definitivno treba videti i Gradsku palatu, kuću Mazanti, renesansnu Lođu del Konsiljo, zatim prekrasnu renesansnu Palatu del Kapitano, muzej u kome se čuvaju mnoga vredna dela italijanskog slikarstva i kompleks grobnica porodice Saliđeri iz 14. veka. Grobnica sa spomenikom jedinstvena je u Italiji, jer članovi ove bogate porodice, suprotno hrišćanskom verovanju da telo treba predati zemlji, sahranjeni su u uzdignutim grobnicama, kako bi bili što bliže Bogu.

Verona je Juliju Cezaru bila omiljeno mesto za odmor. Često su je na svojim putovanjima posećivali Gete, Stendal, Pol Valeri… kao i danas više od tri miliona turista godišnje, iz celog sveta.

 

U zdanju tamnonarandžaste fasade, na centralnom trgu Verone, živeo je Dante Aligijeri(1265-1321) najveći italijanski i jedan od najznačajnijih svetskih pisaca. O njegovom prisustvu u ovom gradu svedoči danas ogromni spomenik koji su mu Veronjani podigli, a milioni turista posećuju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here