Poslanici pitali za Subotića, privatizacije i licitacije

0

 

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović zatražio je od ministarstva pravde da dostavi informaciju da li je tačno da je protiv Subotića podneta krivična prijava za zloupotrebu službenog položaja i na osnovu toga raspisana poternica "s obzirom na činjenicu da to u međunarodnom pravu apsolutno ne postoji" i ako je tako, "zbog čega je to urađeno".

Todorović je zatražio i da se dostave informacije o svim transformacijama kompanije "Novosti" od 1990. godine do 2006. godine i odluke na osnovu kojih su one bile moguće, kao i da se dostave informacije ko stoji iza tri strane kompanije koje imaju 62,24 odsto vrednosti Novosti.

On je naveo da su te firme "Trimes investment", "Argos holding" i "Karamata holding" ali da se ne zna ko su njihovi vlasnici i zamolio da se sve informacije dostave do ponedeljka 22. marta, za kada je zakazana sednica skupštinskog odbora za bezbednost.

 

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija zatražila je od Vlade Srbije da poslanicima dostavi informaciju pod kojim uslovima i na koji način je država 2005. godine prodala vlasništvo "Luke Beograd".

Kolundžija je navela i da veliki broj građana Kosova i Metohije dolazi sa pritužbama da je u periodu od 2004. godine do 2007. godine bilo ogromnih zloupotreba sredstava koje je Srbija upućivala u južnu pokrajinu i zatražila informaciju o tome, navodeći da se napori države da pomogne građanima na Kosovu i Metohiji ne vide, između ostalog, i zbog toga što su nekoliko godina ta sredstva vrlo netransparentno i pod vrlo nejasnim okolnostima trošena.

Poslanik PUPS-a Nikola Krpić je pitao da li će i kada biti isplaćena ratna šteta ljudima povređenim tokom bombardovanja NATO s obzirom da je još 2000. godine formirana Komisija koja se time bavila.

 

Poslanik Nove Srbije Aleksandra Janković postavila je pitanje gde su otišle pare uplaćene u igri na sreću "BINGO" i SMS licitaciji "Naš auto našim gledaocima"koje su se emitovale na Radiotelevizije Srbije.

Jankovićeva je zapitala i "zašto uprkos činjenici da u redakciji školskog i obrazovnog programa RTS radi 250 ljudi nema emisija u sopstvenoj produkciji, nego se za ogromne pare kupuju gotove emisije takozvanih nezavisnih produkcija".

Ona je rekla da će poslanici te stranke insistirati da im se odgovori na ova pitanja ali i druga koja je postavio poslanik te stranke Miroslav Markićević koga je u međuvremenu za klevetu tužio generalni direktor RTS Aleksandar Tijanić.

Vladimir Milentijević iz DSS je predsedniku i premijeru Srbije uputio dva pitanja: "Da li dobrosusedski odnosi dve države znače priznavanje nezavisnog Kosova i zašta ćete se vi opredeliti – za ulazak Srbije u EU ili očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije?".

Milentijević je rekao da je EU, kada je u pitanju Kosovo i Metohija, prešla na "drugi teren" i ne traži ni od koga u Srbiji da prizna nezavisno Kosovo već dobrosusedske odnose dve države i predlaže neke modalitete za saradnju sa Prištinom.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here