Povezivanje Srpkinja širom Amerike

0

Pokretačka snaga: Suzana Savković i Milena Bajić
 

U sali SKC "Sveti Sava" prošlog petka ih je bilo više od 50 – među prisutnima su bile žene iz Beograda, Podgorice, Bajine Bašte, Bosanskog Novog, Konjica, Kragujevca.

 

Bile su tu doktori nauka, profesorke, studentkinje, službenice, umetnice i ekonomistkinje. One koje su u Čikagu rođene, izbeglice iz poslednjih ratova, emotivne emigrantkinje. Zaposlene, nezaposlene, one koje traže posao, mlade majke i bake. Sve su okupljene sa zajedničkom potrebom i idejom da stvore čvrstu socijalnu mrežu, povežu se na najbolji način, postavljaju važna pitanja i dobiju odgovarajuće odgovore.
 

Oslobađanje od stresa

Milena Bajić je održala predavanje o oslobađanju od stresa. Kao dugogodišnji klinički psiholog, predstavila je zanimljive tehnike za oslobađanje od stresa i vežbe koje svaka žena nekoliko puta dnevno može da primeni.
– Udahnite duboko, to je neophodno nekoliko puta u toku dana, budite prisutne u ovom trenutku, sada i ovde, to je toliko važno za svakoga od nas. Nemojte biti u prošlosti, depresivne i zabrinute, niti u budućnosti uplašene, budite sada i ovde, autentične i svoje. Ovu vežbu radim na prvom susretu sa mojim pacijentima. Jer, ako ste tu, onda ćete moći sebi i da pomognete.

Pokretačka snaga mreže, doktor kliničke psihologije Milena Bajić i doktor biologije Suzana Savković nisu krile oduševljenje zbog prisustva ovoliko zainteresovanih, niti entuzijazam i želju da organizacija ojača, da se bavi pravim potrebama ovih žena i u međuvremenu postane nacionalna, internacionalna, pa i globalna, jer socijalne mreže danas nemaju granice.
 

– Pokazale smo da potreba za ovakvim povezivanjem postoji, a tu mislim na socijalne, kulturne, poslovne veze. Sigurna sam da uskoro ova mreža može biti internacionalna, jer su naše žene rasute svuda po svetu, a imaju iste ili slične potrebe. Mi želimo da srpske žene budu na prvoj liniji komunikacija, ne želimo da budu u zapećku i da čekaju da im se informacija uruči ili da im se nešto važno dogodi. Želimo da budu aktivne, proaktivne, da pitaju, traže, razreše problem i naprave pravi korak, bilo da je u pitanju porodica, karijera, emotivni odnos. Podsećamo, prva srpska organizacija žena, Kolo srpskih sestara, formirana je 1903. godine u ovom istom gradu i danas ima svoju važnu misiju u koju smo i mi uključene. Zato naglašavamo da Srpska ženska mreža nije njena konkurencija. Ova mreža nastala je kao nasušna potreba žena rasutih po svetu, u Americi i Kanadi, a imamo potrebu da se zbližimo i povežemo, pomognemo našoj deci, porodici, okruženju, ali najpre same sebi – kaže Milena Bajić.

 

Saradnja bez granica: Sa sastanka u SKC "Sveti Sava"
 

Prisutnim ženama uručena su uputstva sa takozvanim pravilima umrežavanja, potezima koje treba i koje ne treba čitati u nastojanjima da se izgradi socijalna mreža.
 

Pozitivna energija

Mara Milanović:
– Veoma je važno da smo se okupile, vidite koliko je među nama pozitivne energije i najboljih namera. Žene su danas zaposlene, obrazovane i dalje majke, supruge, sestre, kćerke. Nadam se da ćemo do kraja godine uspeti da Srpska mreža postoji na međunarodnom nivou.
Vesna Zafirovski:
– Ovo je moj drugi sastanak, ceo projekat je odlična ideja, inicijativa je više nego dobra i verujem da će se uskoro proširiti. Raduje me da su prisutne žene različitih godina, interesovanja, profesija, pa se može širiti mreža na poslovnom, obrazovnom, socijalnom, umetničkom nivou.
Milica Spasojević:
– Biću ovde i sledeći put, jer je zaista divno koliko mogućnosti ovakva mreža pruža. Verujem da će biti mogućnosti da se okupljamo i u manjim grupama, prema različitim interesovanjima, sve ideje su dobrodošle i ja ću neke rado inicirati.
Vera Bjelopetrović:
– Mreža je veoma značajna, ne samo zbog upoznavanja u ovom prostoru, već i na širem nivou, da razmenimo iskustva, saznamo o potrebama drugih žena, da naučimo nešto novo, da komuniciramo, potražimo pomoć, odgovorimo na neka pitanja, da pomoć pružimo.

 

– Veoma je važan način povezivanja, jer nekada nismo ni svesni da kontakt od koga najmanje očekujemo može postati najbogatiji izvor učenja i razvijanja. Tu smo da i to naučimo, da se povežemo, istaknemo svoja interesovanja, potrebe, predložimo različite grupe po kojima bismo se okupljale. Planiramo i izradu naše stranice na Fejsbuku, koji kao interaktivna mreža može samo da unapredi naše kontakte, a onda da se povremeno oko različitih projekata okupljamo u ovom prostoru – objasnila je Suzana Savković.
 

Na ovom susretu žene su već uspostavile značajne kontakte u traženju poslova, razmenile informacije, predstavile svoje profesije i potrebe, pa je mreža već sada mnogo snažnija nego na samom početku. Kontakti će biti nastavljeni i na Fejsbuku i drugim internet socijalnim mrežama, uz novi susret uskoro.
 

Projekat dečje fotografije

Jedan od prvih najavljenih projekata je rad na fotografijama dece od tri do 15 godina, koji će voditi Beba Kostić, dugogodišnji uspešan pedagog. Ona je u Oakton koledžu vodila sličan projekat sa američkom decom i postigla izuzetne rezultate.
– Fotografija je moja ljubav, uvek sam želela da vidim kakvim to očima deca vide svet, pa sam odlučila da njima dam kamere u ruke i sačekam rezultate. Počeli smo pre mnogo godina, danas smo u sferi digitalne fotografije, ali i dalje je tu dečji pogled, vidljiv, prisutan, originalan i nezamenljiv. Koliko je raskošne lepote u tom pogledu, koliko radoznalosti, koliko ljubavi?! Zato verujem da i deca žena iz Srpske mreže mogu učestvovati u sličnom projektu, na određene teme ili po slobodnom izboru. Kasnije možemo prirediti izložbe, izrađivati prospekte i plakate, praviti kalendare, mogućnosti su neograničene – kaže ova Srpkinja rođena u Čikagu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here