Povratnicima dati garancije države

0

 

S obzirom na to da je na drugoj manifestaciji, ove godine, broj učesnika i gostiju bio daleko veći u odnosu na prethodnu, sasvim je sigurno da su ove ideje negotinskog Udruženja lepo prihvaćene kod svih onih koji u povezivanju vide nove prilike i mogućnosti za sigurniju budućnost. Tokom prijema za sve učesnike Dana dijaspore, koji je priredio predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović, kasnije i tokom razgovora vođenih na Skupštini udruženja, uglavnom je provejavao stav da ovakvi susreti treba da donesu daleko bolje i konkretnije rezultate u saradnji.
 

Koncert na trgu

Odličan koncert održan je na gradskom trgu u Negotinu, u okviru Dana dijaspore. Tom prilikom, divnim glasom i sjajnom interpretacijom, pažnju je plenila Vionera Paunović, koja je oduševila publiku. Pored nje, nastupili su maestro trube profesor Mile Paunović i Balkanski Istočnici.

– Život u Negotinu, kao i u celoj Srbiji, prate teške ekonomske okolnosti i jedino pokretanjem proizvodnje, mogli bismo da zaustavimo dalji rast nezaposlenosti u našoj opštini pa i druge negativne trendove. Upravo ovakvi susreti predstavljaju dobru priliku za povezivanje brojnih potencijala koje imamo u Krajini i kapitala naših ljudi koji žive i rade u inostranstvu – poručio je Jovan Milovanović.

U ime Udruženja Dijaspora Istočne Srbije goste je pozdravio Borivoje Krekulović iz Švajcarske koji je govorio, pre svega, o ciljevima rada Udruženja koje vidi kao sponu između matice i rasejanja i tom prilikom naveo.

 

Brže do "papira"

– Potrebna je bolja informisanost na relaciji lokalna samouprava dijaspora, brže i jednostavnije izdavanje uverenja, dozvola i svega što je u ingerenciji opštinske uprave, kako bi potencijalni investitori brže krenuli u proces investiranja, kao i poboljšanje infrastrukture – naglasio je Vukman Krivokuća, član Uprave za saradnju sa dijasporom Republike Srbije.

– Iz svog iskustva dugog više od četiri decenije u dijaspori u kojoj sam bio veoma aktivan, mogu reći poražavajuću činjenicu, da osim silnih milijardi koje srpska dijaspora šalje u maticu i koje nekontrolisano odlaze na potrošnju, krupnih pomaka nije bilo. Brojni su razlozi, ali je naša želja da konačno povratimo međusobno poverenje, damo investitorima i povratnicima državnu garanciju i da smanjimo besmislenu papirologiju prilikom osnivanja firmi. Zbog toga smo drugoj po redu manifestaciji dali radni naziv "Učimo od najboljih", a ja bih dodao još, razmenimo iskustva, nađemo pravi put i krenimo u bolju i srećniju budućnost – poručio Krekulović.

Prvi dan manifestacije Dani dijaspore obeležila je i razmena iskustava o mogućnostima privredne saradnje, domaćina i gostiju. Na prezentaciji projekata iz dijaspore i matice govorili su dr Radivoje Petrikić, delegat Skupštine dijaspore iz Austrije, poreklom iz Jabukovca, Dragan Radulović, norveški penzioner, investitor, direktor Radu Group Doo, Dušan Jovanović, predstavnik dijaspore iz Danske, Saša Nedeljković, privrednik, osnivač i direktor NTS Sdžstem i NTS Food, Klaudija Đorđević, povratnik iz Austrije, proizvođač aronije metodom organske proizvodnje, Jovica Jonović, investitor iz SAD i Marina Rajić, koja živi i radi u Americi.

 

Kumovi

Uz slavski kolač, domaćinstvo slave za iduću godinu od kolačara Stanimira Nikolića iz Sikola, koji godinama radi u Berlinu, preuzeo je Krsta Kikić, rodom iz Prahova, koji je do penzionisanja, pre dve godine, četiri decenije proveo na radu u Štutgartu, u Nemačkoj.
– Naš i cilj našeg Udruženja je da stvorimo uslove da nam se vrate deca, naši unuci. Svi se zalažemo za to i nadamo se tome – poručio je Krsta Kikić.

 

Svojim učešćem na Danima dijaspore u Negotinu doprinos su dali i predstavnici Uprave za saradnju sa dijasporom Republike Srbije. Tako je dr Slavka Drašković, govorila o naporima koje Uprava pri Ministarstvu spoljnih poslova čini na povezivanju dijaspore sa maticom, a posebno je istakla projekat "Zaposlimo Srbiju", koji je osmišljen tako da poveže lokalne samouprave i privrednike u dijaspori, kako bi se doprinelo rešavanju problema nezaposlenosti, kao prioritetnom zadatku srpske privrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here