Povrće koje je zdravije jesti kuvano nego presno

0

Izvesnom povrću kuvanje razbija njihovu jaku ćelijsku strukturu, tako da organizam lakše može da apsorbuje vredne sastojke
 

Spanać

Organizam lakše apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, lutein i antioksidanse poput beta karotina koje ovo zelenolisno povrće sadrži. Na primer, količina kalcijuma se utrostruči kuvanjem spanaća.

 

Kelj

Sirovi kelj je veoma težak za varenje. Takođe, kuvanje povećava nivo vitamina A i K i vlakana u kelju.

 

Pečurke

Termička obrada pečurki ne samo da je zdravija nego je i bezbednija. Postoji nekoliko vrsta pečurki koje jedino smeju da se jedu kuvane, a čak i one koje smeju da se jedu sirove, teško se vare u tom stanju. Pečurke imaju veoma jaku ćelijsku strukturu, pa kuvanje pomaže da se usvoje hranljivi sastojci koji su skriveni u njima, čini ih lakše svarljivim i ubija toksine koje mogu da sadrže.


Paradajz

Kuvanjem se povećava nivo likopena koji dospeva u organizam. Iz sirovog paradajza u organizam dospeva svega 4 odsto ovog antioksidansa koji istraživanja dovode u vezu sa nižim rizikom od srčanih bolesti i kancera.

 

Šargarepa

Beta karotin, antioksidans iz šargarepe koji organizam pretvara u vitamin A, pomaže da bolje vidimo. Sirova šargarepa je nekad teška za varenje, dok je kuvana ne samo lakša za varenje, već joj je i nutritivna vrednost veća.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here