EPA-EFE
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski

Poziv Kijevu da učestvuje na samitu NATO u Vašingtonu u julu može da utre put miru i liši podsticaja ”ruskog diktatora Vladimira Putina” da nastavi rat protiv Ukrajine, izjavio je bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen na zajedničkom brifingu sa šefom kabineta ukrajinskog predsednika Andrijem Jermakom u Kijevu povodom zvaničnog pokretanja Međunarodne radne grupe za bezbednosna pitanja i evroatlantske integracije, koja bi trebalo da pomogne u tom procesu.

”Neću da krijem – po mom mišljenju, poziv Ukrajini trebalo bi da bude upućen već za samit NATO u julu. Svestan sam da će to biti kontroverzna odluka bez presedana ako pozovemo zemlju koja je već u ratu u NATO “, rekao je Rasmusen.

On je napomenuo da će skeptici dati kontraargument da ”dok traje rat, NATO ne može da uputi poziv Ukrajini“, ali je to, po njegovom mišljenju, veoma opasno jer će ojačati Putinovu nameru da nastavi rat.

”Ovo de fakto daje Putinu pravo veta i, očigledno, to je neprihvatljivo. Zato smatram da treba da uputimo poziv i pokažemo da smo iskreni kada kažemo da će Ukrajina ući u Alijansu i poručiti Putinu: ne možete to sprečiti, nećemo vam dozvoliti da pobedite u ovom ratu, Ukrajina je sastavni deo NATO“, istakao je Rasmusen, prenosi Ukrinform.

Rasmusen je naveo da Zapad ne može dozvoliti Putinu da postigne bilo kakav uspeh u Ukrajini, jer bi to bio signal ostatku sveta.

”Ako Putin može da zauzme Krim, onda ja mogu da uzmem Tajvan. Ovo je činjenica“, rekao je on.

Bivši generalni sekretar NATO je dodao da će se međunarodna radna grupa baviti time kako tačno iskoristiti poziv Ukrajine za zaustavljanje rata.

”Da bismo mogli da kažemo: poziv utire put miru”, dodao je Rasmusen.

Jermak i Rasmusen su danas predstavili Međunarodnu radnu grupu za bezbednosna pitanja i evroatlantske integracije Ukrajine, koja bi trebalo da olakša prijem Ukrajine u NATO.

3 COMMENTS

  1. Ne baljezgaj stari,ti si bivši,Rusija vas je već sve pobedila,Ukrajina nema,samo se pravite vi ludi,dok oni ginu

  2. Ubice jedne,koliko ste 4atova vi Nato izazvali,ubijate decu u Gazi i svugde u svetu,samo vi nemojte da pričate o miru,Rusija oduzima ono što je njeno,s i vi ćete doći na red

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here