Pozivali na Berlin, a završili u policiji

0

 

Deokolone vozila sa ruskim zastavama
 

 

Ruski državljani kojih, kako se u šali govorka, na Crnogorskom primorju odavno već ima više nego primoraca, ove godine su na neobičan način obeležili i proslavili Dan pobede nad fašizmom. Dok je u Moskvi, na Crvenom trgu, tutnjala vojna parada u znak sećanja na pobedonosni marš sovjetske armije na Berlin, ulicama Budve je kružila kolona od desetak vozila punih ruskih državljana, koji su vitlali ruskim zastavama i sirenama i pokličima bučno proslavljali ovaj veliki datum celog slobodoljubivog i antifašističkog sveta.
Pri tom su oduševljeno pozdravljali građane i prolaznike, a na jednom vozilu je krupnim slovima pisalo "Na Berlin", što je svakako simbolizovalo borbeni poklič na čijim su krilima armije generala Žukova jurišale na poslednje gnezdo fašizma i čuveni Hitlerov bunker.
Sve to je izazvalo pažnju i meštana i njihovih brojnih, šarolikih gostiju, dotle da su im se neki zaista i pridružili, pa je kolona ubrzo utrostručena. Ta vesela povorka, međutim, nije izazvala simpatije policije, koja je sve to protumačila kao kršenje javnog reda i mira, pa je kolona ubrzo zaustavljena, a dvadesetak najveselijih Rusa je privedeno u policijsku stanicu.
Njima je za greh uzeto to što su nosili i isticali strane, u ovom slučaju ruske zastave, što je po aktuelnom crnogorskom zakonu zabranjeno i kažnjivo. Njima, ukoliko se prekršajni organi zaista budu držali slova zakona, sleduju novčane kazne od 100 do 500 evra ili kazne zatvora do mesec dana. Policija se još nije oglasila i izjasnila, pa se ne zna da li će tako biti ili će se ipak neko naći dovoljno mudar i razuman da se u ovoj situaciji, zbog specifičnosti trenutka i povoda, ne pridržava zakona kao pijan plota i progleda im kroz prste, barem do neke naredne prilike.

 

 

Protest ili slavlje
Juče nije bilo nikakvih zvaničnih reagovanja ni iz policije i krugova crnogorske vlasti, ni iz opozicije – svi kao da su zauzeti i zahvaćeni predizbornom groznicom. Oni, pak, koji anonimno komentarišu ovaj slučaj na portalima na kojima je objavljena informacija o tome duboko su podeljeni, otprilike kako je podeljeno i celokupno crnogorsko društvo. Jedni ovo tumače kao gest prikrivenog ruskog protesta protiv Crne Gore koja je podržala sankcije Evrope i Amerike prema Rusiji, a drugi da je ovo demonstracija nezadovoljstva zbog toga što je Crna Gora gotovo prećutala ovaj veliki datum u istoriji čovečanstva.

 

 

Podrška Moskvi iz Pljevalja
Srpski kulturni centar "Patrijarh Varnava" iz Pljevalja, povodom 9. maja, Dana pobede nad fašizmom, u centru grada pod Ljubišnjom, organizovao je skup građana s kojeg je upućena podrška ruskom narodu. Skup je počeo intoniranjem ruske himne, a onda je predsednik društva Božidar Jelovac, na opšte zadovoljstvo i prihvatanje predložio da se "bratskom ruskom narodu, koji se opet našao na udaru povampirenog fašizma u Ukrajini" uputi poruka podrške, u kojoj, pored ostalog piše: "Mi želimo ruskom narodu da se ujedini i da u miru živi."

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here