Zločin protiv čovečnosti

0

Savet bezbednosti UN je zatražio da Boko Haram iz Nigerije odgovara za svoje postupke koji se mogu okarakterisati kao zločini protiv čovečnosti. Ta organizacija predstavlja pretnju po stabilnost i mir u zapadnoj i centralnoj Africi budući da je u terorističkim napadima 2009. poginulo na stotine ljudi.

OČAJNI RODITELJI: Vratite nam decu
 

U saopštenju Saveta bezbednosti UN oštro se osuđuje otmica 276 devojčica 14. aprila iz srednje škole u mestu Čibok, u blizini granice s Kamerunom i još osam devojčica 5. maja i traži njihovo hitno oslobađanje.
Islamistička grupa Boko Haram, što na lokalnom jeziku Hauza znači "Zapadno obrazovanje je greh", preuzela je odgovornost za otmicu učenica iz škole u Nigeriji. Ta teroristička organizacije se bori za formiranje islamske države na severu Nigerije.
– Napadači su verovatno u državi Borno, u Sambisa šumi, i radimo sa stručnjacima koji koriste daljinske senzore. Ima priča da su devojčice preseljene van zemlje i da se kreću ka Kamerunu, ali verujem da su one još u Nigeriji – rekao je Gudlak Džonatan, predsednik Nigerije.
Svetske televizijske stanice zabeležile su i svedočenja roditelja otetih devojčica.
– Ovo je veoma bolno. Poznajem svoju ćerku, veoma je poslušna i religiozna. Ona voli da čita i da se šeta. Želi da bude doktor – kaže Enoh Marko, otac otete devojčice.
Američki, britanski, francuski i kineski stručnjaci doputovali su u Nigeriju da bi pomogli u traženju devojčica. Region pretražuje i 10 nigerijskih vojnih timova.

 

Ljuta i Mišel Obama
– Kao i milioni ljudi širom sveta, moj suprug i ja užasnuti smo, ljuti i tužni zbog otmice tolikog broja učenica iz školske spavaonice usred noći – rekla je američka prva dama Mišel Obama, dodajući da je taj beskrupulozan čin izvela grupa terorista rešena da se tim devojkama ne dozvoli obrazovanje. – To su odrasli muškarci koji žele da uguše aspiracije mladih žena.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here