Prava priroda Josipa Broza

0

 

 

 

Nezaboravne zasluge vođe revolucije: Tito kao maršal

Mirko Tepavac je bio jedan od visokih jugoslovenskih funkcionera koji su neposredno sarađivali s Titom, a i jedan od retkih među njima koji se kritički odnosio prema stvarnosti tog vremena i ulozi samog Tita. Kao neposredni svedok ponašanja i odnosa ličnosti u vrhu partije i države i zbivanja koja su presudno uticala na sudbinu obe i predodredila konačni ishod, on u knjizi "Mirko Tepavac – sećanja i komentari", objavljenoj 1998, odgovara i na pitanje "kakav je bio Tito"- kao ličnost i državnik, kao vladar i "pretpostavljeni", privatno.

Neprikosnoven

Tito je bio ne samo prva i nedodirljiva ličnost nego i jedina efikasno dejstvujuća državna, politička i partijska institucija. Držao je sve glavne poluge vlasti. Savezna vlada je odavno bila svedena na svojevrsni glavni odbor za privredu, kojom se Tito inače vrlo retko i nerado bavio. Ministri vojske, spoljnih i unutrašnjih poslova bili su u stalnoj ličnoj vezi s njim – viđali su ga kad god su hteli. Predsednici parlamenta i vlade katkad nisu mogli doći do njega ni posle ponovljenih zahteva za sastanak.
S prvom trojkom razmatrao i detalje iz njihovih resora, a drugima je katkad slao uputstva preko šefa svog kabineta. Republike koje su imale međusobne probleme radije su o tome razgovarale s Titom nego jedna s drugom. Događalo se da se njihovi predstavnici sretnu pošto su istog dana bili kod Tita. Pa jedni kažu: "Tito se potpuno složio s nama". A drugi odgovaraju, i ne lažu: "I s nama!"
Njegove lične karakteristike – otvorenost, neposrednost i šarm – ne mogu prekriti odgovornost koju on s malo kim može da deli: za pobedničko, samozadovoljno, brutalno sasecanje građanske opozicije neposredno nakon rata, za voluntarizam i represiju kakvi su bili nasilna kolektivizacija i pogromaški "otkup" neposredno nakon rata, za okrutni izgon celokupnog nemačkog stanovništva, a iznad svega za sadističko zlostavljanje saboraca "staljinista" na Golom otoku posle 1948. godine.

Odlučivao o svemu

Tito je želeo i uspeo da odlučuje o svemu i tu treba tražiti i meru njegovih krivica i zasluga. U saglasju prirode njegove vlasti i ličnosti, on je u krajnjoj liniji sam odlučivao i o meri svoje nepopustljivosti ili tolerantnosti. Nije istina, međutim, da mu se nije moglo reći i ono što nije voleo da čuje čuje, iako se mali broj ljudi oko njega na to odlučivao. Oni koji se izgovaraju njegovom apsolutističkom odbojnošću često su skrivali vlastiti oportunizam, pa i poltronstvo. Doduše, uvek je postojala jedna granica, kad mu se lice smrači i kad je postajalo jasno da više ništa ne želi da sluša.

Partija koja se ne menja: deveti kongres SKJ
 

Sigurno, jedino demokrat nikada nije bio. Autoritarna nedodirljivost bila je njegova prava narav. Nesumnjiva popularnost, zasluge u ratu, ugled u svetu, pa i lični šarm, zaklanjali su i ulepšavali autoritarnu prirodu sistema i njegovog tvorca. Hrabri sužanj koji je nekad znao smelo da izjavi pred kraljevskim državnim sudom: "Priznajem samo sud svoje partije" postao je jedini sudija svojoj partiji i državi.
Za njega je demokratija bila isto što i dobra vladavina, a u valjanost svoje vladavine ne verujem da je ikad iskreno posumnjao. Nije bio samo cinik kad je, kao dokaz da su neosnovane kritike da u Jugoslaviji nema demokratije, rado navodio da on sam najoštrije kritikuje sve što u njoj nije dobro.
 

 

 

Demokratija je
nešto mnogo više

Tito je, naravno, znao da demokratija znači još i nešto mnogo više od toga, ali je verovao da bi "nekontrolisana" demokratija rasklimala vladavinu partije i dovela do rizika da se raspadne država koju je on smatrao svojom ličnom tvorevinom.
Sve se vezivalo za njegovo ime i ubrajalo u njegove zasluge dok je bio živ, kao što mu pripisuju sve promašaje otkad je umro. Ali kao što sve loše nije bilo njegovo delo, tako se ne može reći da je sve dobro poticalo jedino od njega. Tito nije, pogotovo ne u poznim godinama, bio lucidni vizionar, niti jedini autor nosećih projekata, niti dalekovidni idejni inspirator.
On je pre svega bio realni pragmatičar, arbitar ponuđenih projekata, a iznad svega vešt kadrovski selektor. Ni teorija i strategija gerilskog ratovanja, ni prevođenje Partije iz "rukovodeće" u "vodeću" ulogu, ni proklamovanje "borbe mišljenja u Partiji", kao ni radničko samoupravljanje ili poznati Program SKJ, pa ni nesvrstanost, nisu bili isključivo njegova inicijativa, nego njegov voljan, katkad čak i nevoljan pristanak.

 

 

Više voleo poslušne
nego sposobne

Ali, i za dobru selekciju treba mudrosti. Nepogrešivo je znao da proceni šta bi od onoga što bi koristilo državi moglo još bolje poslužiti jačanju njegove lične, arbitrarne vlasti i ugledu. Više puta, u raznim prilikama, čuo sam njegovu primedbu: "Ne volim kad me zaobilaze!" Njegova lična vlast postajala je sve veća, a najveća je bila kad je već bila suvišna. Vremenom, više je voleo proverene formule nego nove ideje i promene i radije je birao poslušne nego sposobne.
Posle svega što smo naknadno otkrivali i doživeli, može se s razlogom isključiti njegova spremnost da svojevoljno suzi svoju vlast. Znao je da bi s pruženim prstom lako mogla otići i ruka. Samo demokratska vlast može se sužavati i deliti. Apsolutna vlast je baš onoliko nedeljiva koliko je i apsolutna. Zato se Jugoslavija, nakon Titove smrti bitno neizmenjena, tako lako rasadila u odvojenim nacionalnim državama. Nije, međutim, baš sve zavisilo jedino od Tita, niti je on jedini krivac što je bivša jugoslovenska federacija doživela slom.

 

 

Veran idealima
svoje mladosti

Ovaj osvrt na život Mirka Tepavca, na osnovu njegovih memoarskih zapisa, pokazuje da mu nije bilo stalo do glorifikacije doba u kojem je bio aktivan, a još manje do ostrašćenosti jer je politički likvidiran, nego do toga da ne potonu u večni zaborav neki ideali kojima je ostao veran i koji bi vredeli da ga nadžive. Vidi se da je do kraja ostao fasciniran nekim idealima svoje mladosti, ali ih ne pretpostavlja istini. S druge strane, gorka iskustva iz pokreta kojem je pripadao – recimo, istraga kako to da je živ izašao iz ustaškog zatvora – nisu u njemu proizvela ni prezir ni mržnju
Neki njegovi govori i politički eseji u tome su smislu međaši. Ličiće na preterivanje, ali nije: niko ni sa partizanske ni sa nepartizanske strane nije sa toliko ravnoteže kao Tepavac ocenio Titovu epohu. Kamo sreće da je to prihvaćeno kao model za oblikovanje našeg nacionalnog odnosa prema toj prošlosti. Nažalost, nije.
Zato i danas vredi njegova čuvena, antologijska, rečenica u govoru na sahrani ambasadora Vladimira Rolovića, koga su ustaški teroristi smrtno ranili u napadu na ambasadu SFRJ u Stokholmu aprila 1971. godine: "Živi više ništa ne mogu da kažu mrtvima. Ali, danas, mrtvi mogu mnogo da kažu nama, živima."

 

 

 

Da li je hteo
da ga "sačuva"

Zašto Tepavac nije učestvovao u Titovom "razgovoru" s političkim aktivom Srbije, početkom oktobra 1972, koji je pripremljen radi konačnog obračuna s "liberalističkim" vođstvom? On nije bi na listi učesnika, ali zašto – da li je namerno izostavljen da bi Nikezićev tim bio oslabljen?
Ne znam da li bi bio oslabljen, ali nema sumnje da sam namerno bio izostavljen. Kad sam se dan uoči tog sastanka vratio iz Njujorka, sa zasedanja Generalne skupštine UN, saznao sam da nisam na spisku. Znao sam da bih morao da budem, ako je bio pozvan Nikola Ljubičić, član savezne vlade, sekretar za odbranu, zašto nema mene na tom spisku? Marko i Latinka su mi rekli da to sam treba da razjasnim. Neko bi, mislio sam, mogao da kaže da sam se vratio pre kraja zasedanja samo da bih "pojačao" Markovu stranu, a neko drugi da sam izbegao da se izjasnim, iako sam već bio u Beogradu.
U CK SKJ su mi rekli da je spisak zaključen i da samo Tito, koji ga je odobrio, može da ga menja. Marko Vrhunec, šef Titovog kabineta, rekao mi je da nisam na spisku zato što nisu znali kada ću se vratiti iz Njujorka i da predsednika sada ne mogu da uznemiravaju.
Zatražio sam da ga, uz moje izvinjenje, ipak uznemire. Nešto kasnije Vrhunec me je obavestio da je Tito odlučio da spisak ostane nepromenjen.

Tito je voleo
šale i pompu

Moj je utisak da Tito nije voleo da bude sam, pa čak ni sa svojom suprugom. Kad sam bio kod njega, pre ručka ili večere, često me, takođe i mnoge druge, zadržavao da ostanem. Nije pokazivao ni žurbu ni otezanje. Nije požurivao sagovornike niti sam imao utisak da ne prati što mu se govori. Na putovanjima, u slobodno vreme, bio je posebno komunikativan i dobro raspoložen. Vrlo rado je prepričavao svoje uspomene, posebno one od pre Drugog svetskog rata. Voleo je šale i anegdote. Voleo je oko sebe savršen red, ali i pompu i luksuz. Uživao je u putovanjima, masovnim dočecima, ispraćajima, himnama, počasnim četama i paradama. Bio je aktivan i na prijemima, sednicama i konferencijama i onda kad su mu bile dosadne. Nije pokazivao znakove zamora i odsutnosti. Nikad nije zevnuo niti zadremao, što je prava retkost za čoveka pri kraju osme decenije života. Uvek svestan da ga posmatraju, ali pod punom samokontrolom, trudio se da ostavi nezaboravan utisak.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here