Vesti
Crkva svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu

Posle iznuđenih otkazivanja, izazvanih strogim državnim pandemijskim merama u NSW, konačno je došlo vreme da se u Sidneju ponovo održi tradicionalni Dan srpsko-grčkog prijateljstva.

U nedelju, 18. septembra, Crkveno-školska opština Sveti arhiđakon Stefan i istoimena srpska pravoslavna crkva u Ruti Hilu, širom će otvoriti vrata za sve članove srpske i grčke zajednice.

Tog dana biće organizovan 29. Dan grčko-srpskog pravoslavnog i kulturnog prijateljstva, koji je još od početka devedesetih okupljao veliki broj pripadnika oba naroda sa prostora NSW, ali i cele Australije.

Svečanost će početi u 9.30 časova ujutro, svetom liturgijom u hramu Svetog Stefana, na adresi 259 Hyatts Rd u naselju Plampton (Ruti Hil).

Od podne u ponudi će biti veliki izbor hrane i pića, a za 12.30 zakazan je početak bogatog muzičkog i kulturno-umetničkog programa, na kojem će se publici predstaviti folklorne grupe iz srpske i grčke zajednice.

– Druženjem i nastupima srpskih i grčkih plesnih grupa obeležićemo snažnu istorijsku, geografsku, kulturnu i versku vezu između Srba i Grka. Srećni smo što se posle otkazivanja zbog pandemije, naš najvažniji grčko-srpski pravoslavni festival vraća u 2022. – istakao je Dimitrios Kametopulos, jedan od organizatora ovog značajnog događaja.

Kametopulos je u ime organizacionog odbora poželeo da se 18. septembra u Ruti Hilu okupi što veći broj ljudi, kako bi zajednički proslavili bratske odnose dva naroda.

– Voleli bismo da vidimo što više pripadnika obe zajednice i cele porodice, jer ovo i jeste porodični događaj. Dođite već ujutro na svetu liturgiju u prelepu srpsku pravoslavnu crkvu Svetog arhiđakona Stefana, koja neodoljivo podseća na mnoge naše hramove u zavičaju. Ove trenutke treba negovati i ceniti, jer ćemo imati priliku da uživamo u muzici, igrama, hrani i neraskidivim vezama između Srba i Grka – poručio je Kametopulos.

Panpravoslavna manifestacija

Dan grčko-srpskog prijateljstva je ove godine takođe i deo programa Festivala makedonskih proslava “Dimitrija 2022“ koji se održava u Sidneju od septembra do novembra u organizaciji Panmakedonskog udruženja Sidneja i Novog Južnog Velsa.
U prethodnim godinama, dragi gosti grčko-srpskog dana bili su i predstavnici drugih pravoslavnih zajednice – ruske, ukrajinske, rumunske, bugarske, jermenske, asirijske i palestinske.

Bratska zahvalnost

Istorijat Dana grčko-srpskog prijateljstva datira iz 1994, kada je Srpska pravoslavna parohija Sveti arhiđakon Stefan iz Ruti Hila želela da iskaže zahvalnost i poštovanje Grcima iz Grčke, Kipra i dijaspore, za nesebičnu pomoć i podršku srpskom narodu tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Tako se došlo na ideju da se organizuje Dan grčko-srpskog prijateljstva koji se vrlo brzo pretvorio u tradicionalnu manifestaciju, koja je kroz protekle decenije okupljala na hiljade pripadnika dva naroda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here