Danas je dan kada cela planeta obeležava Svetski dan zaštite životinja. Danas, kao i svaki drugi dan je bitno da podižemo svest, ukazujemo na probleme i širimo ljubav ka našim ljubimcima i svim ostalim bilo domaćim ili divljim životinjama koje s nama dele život na ovoj planeti.

Prvi tragovi zaštite životinja datiraju daleko u prošlost kada su vladari davali osnovna uputstva narodu da stoku treba hraniti i pojiti, a ne batinati. U periodu od 17−19. veka veliki mislioci pokreću teme zaštite životinja, kao i njihova prava. Počinje da se spominje i moralna obaveza čoveka da ih štiti. Od 19. veka pa do danas o zaštiti govore naučnici i “obični” ljudi.

Svetski dan zaštite životinja obeležava se 4. oktobra još od 1931. godine. Počelo je u Firenci na konvenciji ekologa. U to vreme ovaj dan se proslavljao kao dan sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja i životne sredine. Vremenom je izgubio svoje versko obeležje i odavno predstavlja praznik svih ljubitelja i zaštitnika životinja bez obzira na veru i naciju.

Ovog dana sve organizacije za zaštitu životinja i svi azili za životinje u svetu otvaraju svoja vrata za posetioce, organizuju informativno-edukativne štandove, radionice, razne vrste edukacija, grupna druženja, prikupljanje donacija i razne druge aktivnosti.

Evo i nekoliko neverovatnih činjenica o životinjama koje verovatno nikad ne bi pretpostavili:

Krave imaju najbolje prijatelje, i pod velikim su stresom kada su razdvojeni.

Pande nemaju posebno odabrano mesto za spavanje, već je slučaj tamo gde se zadese.

Slonovi su životinje koje ne mogu da skoče.

Psi koji su srećni kad mrdaju repom udesno, a tužni kada mrdaju repom ulevo.

Mačke i to  domaće mogu da trče brže od Jusejna Bolta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here