Prečica za Atlantik-Pacifik

0

Vlada Nikaragve i kompanija HKND iz Hongkonga obelodanile su trasu predloženog kanala koji bi spojio Tihi i Atlantski okean i postao konkurencija Panamskom kanalu. Zvaničnici te centralnoameričke zemlje se nadaju da će je kanal izvući iz siromaštva. Dok ovaj poduhvat, vredan oko 40 milijardi dolara, uživa podršku predsednika Nikaragve Danijela Ortege i većine Nikaragvanaca, pravnici smatraju da bi projekat narušio nacionalni suverentitet.
Drugi stručnjaci upozoravaju na krupnu ekološku štetu zbog postavljanja brana, razdvajanja ekosistema i izmeštanja ogromne mase zemlje, a treći ne smatraju da će kanal biti profitabilan.
Predstavnici hongkonškog HKND-a, u vlasništvu kineskog biznismena Vang Jinga, rekli su da će kanal biti dugačak 278 kilometara, od čega 105 kilometara kroz samo jedno jezero.
Postojalo je šest mogućih trasa, a HKND se opredelio za onu koja kreće od ušća reke Brito, ide na jug kroz grad Rivas, prolazi kroz jezero Nikaragva, pa ide rekama Tule i Punta sve do zaliva Blufilds u Karipskom moru.
HKND tvrdi da će na izgradnji raditi 50.000 ljudi, od čega će koristi imati 200.000 ljudi.
Radovi bi trebalo da počnu u decembru ove godine i trajali bi pet godina.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here