EPA-EFE/RONALD WITTEK
Olaf Šolc

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Šikorski podržao je danas mogućnost da Ukrajina dobije krstareće rakete Taurus i optužio Nemačku da ne želi da isporuči nove sisteme naoružanja.

– Britanskim i američkim projektilima Ukrajinci su uspeli da nateraju Ruse da svoje logističke centre, svoje skladišta municije, svoje komandne i kontrolne centre, svoje transportne veze dalje od fronta. A nemačke rakete bi ih naterale da idu još dalje –  rekao je.

Šikorski je kritikovao duge procese donošenja odluka u nemačkoj vladi. Berlin ima “istorijske razloge da bude nervozan zbog slanja vojnog materijala ili trupa. Mi to razumemo, ali se nadamo da će vaši razgovori biti brži”, rekao je on.

Šolc ne želi da uvuče Nemačku u rat

– Izgleda da su Rusi u ofanzivi. Ukrajini ponestaje municije – rekao je on.

O raketama Taurus je rekao da ova dinamična situacija znači da “odluka za šest meseci neće biti ista”.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u više navrata odbijao isporuku ovog veoma preciznog oružja Kijevu, navodeći rizik od uvlačenja Nemačke u rat.

Velika Britanija i Francuska već isporučuju krstareće rakete Ukrajini, navodi dpa. Sikorski je sugerisao da Berlin ima lažni osećaj bezbednosti povezan sa ruskim akcijama, rekavši da je grad takođe potencijalno u dometu ruskih projektila.

– Možda mislite da imate više vremena da reagujete jer zapravo niste sused Rusije, neki od vas čak misle da imate Poljsku između – rekao je Sikorski, navodeći da “u kalinjingradskoj enklavi ima raketa Iskander sa nuklearnim bojevim glavama sa domet do Berlina”.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here