EPA-EFE/IAN LANGSDON
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen izjavio je da je saglasan sa mišljenjem francuskog predsednika Emanuela Makrona u vezi sa bezbednošću u Evropi i stanjem u NATO-u.

On je nakon sastanka sa predsednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom u Beču rekao da je za EU često teško da donese jedinstvenu odluku u vezi sa spoljnom politikom, jer je potrebno da se usaglasi stav svih 28 zemalja, a ne samo odobrenje jednog predsednika ili ministarstva spoljnih poslova.

– Uglavnom je potrebno dosta vremena za usaglašavanje mišljenja. Nekada sam sarkastično napominjao da gledajući političku strukturu EU nije iznenađujuće to koliko je vremena potrebno, već činjenica da EU uopšte postoji – istakao je Van der Belen.

Van der Belen je naglasio da je Makron u pravu u vezi sa mnogim pitanjima prilikom „iznošenja dijagnoze o NATO-u“ u intervjuu za magazin „Ekonomist“, kada je rekao da je Alijansa doživela „moždanu smrt“, javio je TASS.

– Učestvovaćemo u dugim diskusijama u pokušaju da pronađemo put za izlazak iz ove situacije – dodao je austrijski predsjednik.

Izjave Makrona o NATO-u kritikovali su nemački kancelar Angela Merkel i generalni sekretar Alijanske Jens Stoltenberg.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime