Predstavljen prvi srpski auto na struju

0

Troši kao bojler (Foto: Ilustracija)

Stručnjaci AMSS-a su prvi srpski električni automobil napravili od "fijat punta", koji su prepravili, kako bi dobili štedljivije službeno vozilo, rečeno je na konferenciji za novinare u Centru za motorna vozila AMSS.

 

Očekuje se da prepravljanje punta na električni pogon košta oko 12.000 evra. Životni vek litijum-jonskih baterija je oko osam godina, odnosno 3.000 punjenja i za to vreme je ušteda tolika da mogu da se otplate još dva takva automobila.

 

Glavne karakteristike punta na električni pogon su: elektromotor snage 40 kilovata, težina otprilike kao i pre vađenja dizel motora i rezervoara, potrošnja 150 do 200 dinara na 150 km, što zavisi od toga kada se puni, može da razvije maksimalno nešto više od 130 km na sat, s maksimalnim obrtnim momentom od 140 njutn-metara, naveo je direktor CMV AMSS Milan Božić.

 

Da bi se baterija maksimalno napunila potrebno je šest sati, a već za jedan sat punjenja baterija se napuni 30 do 40 odsto. Automobil troši struju kao, na primer, bojler i može da se dopuni na bilo kojoj priključnici za električnu energiju napona od 220 volti.

 

Zanimljivo je da automobil ima odlično ubrzanje, s obzirom na to da mu je potrebno između šest i sedam sekundi da razvije brzinu između 60 i 80 km na sat, istakao je Božić.

 

Automobil će uskoro biti testiran i na Mašinskom fakultetu u Beogradu, posle čega će dobiti dozvolu od Agencije za bezbednost saobraćaja kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj. Do sada je bilo dvadesetak pokušaja da se napravi srpski elektroautomobil.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here