EPA/Stephanie Lecocq
Predsednik Češke Petr Pavel

Češki predsednik Petr Pavel izjavio je danas da nije moguće zamisliti Rusiju i Ukrajinu da pregovaraju o mirovnom sporazumu jer su svi dosadašnji predlozi zvanične Moskve “zapravo bili diktat”.

Kako je naveo, to ukazuje na veća ulaganja u dalje ukrajinsko potčinjavanje nego u trajni mir.

Kako rusko-ukrajinski rat u punom obimu ulazi u svoju treću godinu, sve više međunarodnih lidera je apelovalo na Ukrajinu da stupi u mirovne pregovore sa Rusijom, uključujući papu Franju i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prenosi Kijev Indipendent.

Međutim, prema oceni predsednika Češke, “takvi pregovori verovatno ne bi uspeli”.

– Kremlj je izneo svoju listu uslova koje kao agresor nema pravo da postavlja – ukazao je on.

Ruski predsednik Vladimir Putin je više puta ponovio da su ciljevi specijalne vojne operacije u punom obimu “demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine” i ti ciljevi se do danas nisu promenili.

Ukrajina je ranije saopštila da bi mirovni pregovori trebalo da budu održani na osnovu njene formule mira u 10 koraka, koja uključuje potpuno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, ali zvanična Moskva odbija taj predlog.

3 COMMENTS

  1. vi gospodine presednice ceske ste upravu jer ne gine vas narod katolicki vec praoslavni narod sa obe strane sta je vama tesko da kazete da do mira nemoze da dodje jer vi niste u ratu sa rusiom tamo u ukrajni na sve strane samo grobovi i nista drugo.a vi snate gospodine da mora jednom da prestane rat a to nemoze bez pregovora.RUSIJA nije srbija pa da radite sta vi hocete rusija je svecka sila i vi to znate

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here